Tütsüleme çok eski dönemlerden beri kullanılan bir pişirme tekniğidir. Başta balık ve kırmızıet gibi ürünlerin pişirilmesinde kullanılsa da bu teknik sebzelerin üzerinde de son derece etkili olarak kullanılabilmektedir. Tütsüleme tekniği temelde yemekleri dumanla pişirme tekniğidir. Bu durum her zaman yemeği pişirme amacıyla kullanılmaz. Bazı durumlarda aroma ve tat vermek amacıyla da kullanılır.
Tütsüleme tekniği eski dönemlerde eti bozulmaması için tuzlayan ve bunun ardından da kurutan insanların kullandığı bir tekniktir. Bu işlemlerden sonra etin en lezzetli halinin tütsülemek olduğunu fark eden insanlar son derece önemli bir tekniği de bulmuş oldular.
Tekniğin özellikle evde kullanılması çok kısa sürelerde çok pratik ve lezzetli yemekler çıkarmayı mümkün kılıyor. Bu nedenle tütsüleme tekniğini bilmek mutfakta çok zaman geçirmemiş kişilerin bile tecrübeli bir aşçı izlenimi vermesini sağlayabilir. Bu nedenle farklı ürünler için tütsüleme tekniğini öğrenmek büyük pratiklik sağlamaktadır.
Kullanılacak Malzemeler
l Odun talaşı
l İstenen çeşitte kuru baharatlar ( adaçayı, kuru biberiye)
l Sebze, Balık, Peynir, Et
l Tencere
Tarif
l Bonfile eti hazırlamak için bir kaba alın ve zeytinyağı ekleyin. Üzerine kişniş tohumu, tuz, taze kekik ve karabiber ekleyip beklemeye bırakın.
l Balık hazırlamak için tabağa alın ve üzerine tuz atın ve en az 8 saat dolapta bekletin.
Balık Tütsüleme Nasıl Olur?
l Tütsüleme tenceresinin ızgarasını çıkarın ve odunu tencereye ekleyin. Altını açın ve kapağını kapatın. 5 dakika sonra kapağını açın ve su ekleyin. Su hızla buharlaşıyorsa tencereniz hazırdır.
l Tütsülemeden önce ayrı bir döküm tavada eti mühürleyin. Et mühürlendikten sonra suyu içinde kalır ve dışı güzelce pişer.
l Balık için bu işleme gerek yoktur. Direkt olarak tütsüleme tenceresinde ızgaranın üzerine bırakın.
l Talaşa ek olarak baharatları da ekleyin.
l Balıkları ızgaranın üzerine aldıktan sonra bir balık dilimi için ortalama 8 dakika beklemek yeterli olacaktır. Bu işlemi tamamladıktan sonra tencerenin kapağı açılır ve balık ızgaranın üzerinden alınır.
l Tercihe göre aroması daha da artsın istenirse ateşin altı kapatılır ve et kapağı kapalı şekilde 2 dakika daha bekletilebilir.
Kırmızı Et Tütsüleme Nasıl Olur?
l Kırmızı eti tütsülemek için öncelikle tütsü tenceresi talaş ve baharatlarla hazırlanır.
l Daha sonra tencereye ızgara alınır ve et ızgaranın üzerine bırakılır.
l Standart bir et dilimi için 5 dakika altı açık ve 5 dakika da kapalı olmak üzere 10 dakikalık tütsüleme işlemi yeterli olacaktır.
Kırmızı etlerin tütsüleme işlemi genellikle farklı bir aroma ve lezzet vermek için yapılmaktadır. Bu aroma etin içine işleyerek pişiren buhar sayesinde yapılır. Bu işlemden önce de etin tavada mühürlenmesi ve daha sonra tütsülenmesi gerekir.