Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Gestasyonel Di̇yabet (Gebeli̇k Di̇yabeti̇) Nedi̇r

    Hamilelikte döneminde sıklıkla ortaya

    Hamilelikte döneminde sıklıkla ortaya çıkan hastalıklardan birisi gebelik diyabetidir. Özellikle takibi ve tedavisi yapılmazsa eğer ciddi zararlar verebilir. Bu zararlar hem anne hem de bebek için geçerli olduğu söylenebilir.

    Özellikle sıkça idrara çıkma, çok su içme ve halsizlik gibi belirtileri bulunmaktadır. Tabi gebelik diyabeti yaşayan anne ve aynı zamanda bebeğinin doğum sonrasında kontrolü de önemlidir. Bu durumu ihmal etmemek gerektiğini bilmekte yarar vardır.

    Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet) Nedir?

    Gebelik diyabeti hamilelik sürecinde olan kadınlarda sıkça görülür ve kontrol altında tutulması önem arz eder. Endokrinolojik hastalık olarak tanımlanan gebelik diyabetinin çok ciddi belirtileri olmadığı da bilinir. Bundan dolayı tespit edilmesi bazen zor olmaktadır.

    Gebelik, bilindiği üzere bebeğin beslendiği plasenta üzerinden salgılanan hormonlarla şekillenen insülin direnciyle karakterize bir dönemdir. Bu hormonlar hamileliğin ikinci dönemi geldiğinde daha da artar. İşte bu durumda kadınlarda yüksek şeker görülebilir. İşte buna gebelik diyabeti denilmektedir.

    Gebelik Diyabetinin Belirtileri

    Öncelikle gebelik diyabetinin hangi dönemde görüldüğünü bilmek gerekir. Özellikle gebeliğin ikinci yarısında bu durumun görüldüğünü söylemekte yarar vardır. Gebeliğin yaklaşık olarak 20. haftasından sonra anti-insülin hormonların artmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı gebelik diyabeti için yapılacak olan tarama testleri 24 ila 28. haftalar arasında yapılmalıdır. Böylelikle daha net sonuçlar almak mümkün olur.

    Gebelik diyabetinin direkt olarak belirgin bir belirtisi olmadığı görülmektedir. Hatta önemli bir belirti göstermediğini söyleyebiliriz. Ortaya çıkan belirtiler standart durumlardır. Buda gebelik diyabetinin olduğunu kolayca anlamaya engel olur. Gebelik diyabetinin genel belirtileri şu şekildedir;

    – Yorgunluk hissi.

    – Sıklıkla idrara çıkmak.

    – Su içiminin artması.

    – Bulantı.

    – Sürekliliği olan idrar yolu enfeksiyonları.

    Gebelik diyabetinin belirtilerine baktığımız zaman çoğu hamile kadında görülmesi muhtemel durumlardır. Yani özel bir belirti olmadığı dikkat çekmektedir. Bunun için gebelik diyabetini tespit etmek için tarama testi yapılmaktadır. Yapılan bu test ile gebelik diyabeti olup olmadığı anlaşılabilir.

    Gebelik Diyabetinin Anne ve Bebek İçin Taşıdığı Riskler Nelerdir?

    Öncelikle gebelik diyabeti tespit edilip tedavi altına alınırsa eğer problem yaşatmaz. Fakat tespit edilmediği zaman çeşitli sorunlar çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle erken doğum riski görülebilir.

    Bunun yanında anne ve bebeğin ileride obezite yaşaması mümkündür. Üstelik tip 2 diyabet hastalığı görülme şansı da vardır. Ayrıca doğum sırasında yırtık, kanama ve bunlara benzer olumsuzluklar yaşanabilir.

    Gebelik Diyabetinde Tedavi Yöntemleri

    İlk olarak gebelik diyabeti için tarama testini yaptırmak gerektiği unutulmamalıdır. Bu testin gebelik sürecinde zamanında yapılması önem arz eder. Zaten gebelik süreci başlı başına kontrollü geçmesi gereken bir dönemdir.

    Gebelik diyabeti içinde önlem alınması çeşitli olumsuzlukların önüne geçecektir. Gebelik diyabeti tespit edildiğinde vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanır. Konu hakkında annenin bilgilendirilmesi ve konunun ciddiyeti anlatılmalıdır. Tedavinin ilk adımları;

    – Öncelikle kan şekeri değerleri belirli bir aralıkta tutulmaya çalışılır.

    – Kişinin kilosu ve gebelik dönemine göre diyet uygulaması yapılır.

    – Gebeliğe zararı yoksa eğer yürüyüş ve egzersiz programı uygulanır.

    İlk adımlar yapıldıktan sonra gebelik diyabetinin kontrol altına alınma süreci başlamış olur. Özellikle gebe kişinin kan değerleri belirli aralıklarla ölçülerek kontrol elden bırakılmaz.

    Kan şekeri değerleri kontrol altına alınmışsa eğer işler yolunda gidiyor demektir. Aksi bir durumda ise diyete ek olarak insülin enjeksiyonlarına geçilir ve tedavi genişler.

    Gebelik diyabetinin kontrol altına alınması süreçte anne ve bebek için olumlu etkiler sağlayacaktır. İleride yaşanması muhtemelen olan olumsuzluklar ise bu sayede önlenmiş olur.