Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Enflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

    Enflasyon arttı, enflasyon düştü, enflasyon oranı… en çok duyduğumuz kalıplar arasında yer alıyor. Peki, en basit haliyle nedir bu enflasyon? İşte sizin için cevaplar…

    Enflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

    Enflasyon, en basit haliyle parasal şişkinliği ifade eder.  Fiyatların genel anlamda seyreden düzeyinde yaşanan artışı ifade eden ekonomide önemli bir terimdir. Daha bilimsel tanımı ise, nominal milli gelirin satın alınan mal miktarına göre artması ya da azalmasını ifade eder.

    Enflasyonda belirleyicilik genel olarak her anlamdaki artışı ve tek sefere mahsus olmayan sürekli olan artışı ifade eder. Enflasyonun etkileri ise vatandaşa da yansıdığı için oldukça sık fark edilir. Öncelikle vatandaşın satın alım gücü düşer, bu aynı zamanda firmaları da olumsuz etkiler. Dolayısıyla firmalar ürünlerine zam yapmak zorunda kalır ki bu da doğal olarak devam eden enflasyonu ortaya çıkarır.

    Enflasyonun artması olumsuz sonuçlar ortaya çıkarırken, enflasyonun artış hızı da beklenmeyen ve daha negatif sonuçların ortaya çıkmasına neden olur.

    Talep, harcama ve yatırımların artması ise enflasyonun artmasının temel etkenleri arasında yer alır. Enflasyonun yüksek olduğu ve düşük olduğu aynı para birimine sahip iki ülke karşılaştırıldığında, 1000k para ile enflasyonu yüksek olan ülkede çok daha az miktarda mal ya da hizmet alınır. Enflasyonu düşük olan ülkede ise 1000k ile daha fazla mal ya da hizmet alınır. İşte bu da enflasyonun her alana olan etkisini gösterir.