Gelişen teknoloji, artan nüfus yoğunluğu ve tüm dünyada artan enerji kullanımı, beraberinde de bazı sorunları artık ortaya çıkarmaya başlamıştır. Tüm bunlar da ülkeleri de bu konuda tedbir almaya yönlendirmiştir. Bu anlamda ilk büyük ve önemli adım Avrupa Birliği tarafından atılmıştır.
Yeşil Mutabakat hedefleri benimsendiğinde daha sürdürülebilir ve iyi bir ekonomi de yapılması amaçlanır. AB yeşil mutabakat, öncelikle 3 temel hedefi kapsar:
- Ek ağaç dikimleri yaptırmak
- İklim nötr hale gelmek
- Ser gazı kullanımlarını azaltmak
AB Yeşil Mutabakat, hedeflerinin gerçekleşmesi doğrultusunda da bazı öncelikler belirlemiştir. Bunlar:
- Enerjide verimlilik
- Sürdürülebilir teknolojinin geliştirilmesi
- Fosil yakıtlar yerine yenilebilir enerji kaynaklarına geçiş
- Emisyon azaltımı
- Temiz enerji
- Temiz çevre
- Yeşil inşaat
Bunlar sağlandığında başta AB ülkeleri olmak üzere bu mutabakatı benimseyen her ülkede ekonomi öncelikli olmak kaydıyla oldukça önemli gelişmeler sağlamaktadır.
Yeşil Mutabakatla ilgili merak edilen sorulardan biri de sonrasında ne olacağıdır. Yeşil Mutabakat hayata geçirilip daha fazla uygulanmaya başladığında, birçok güzel ve olumlu gelişmeler, başta imzacı olan ülkeler olmak üzere tüm dünyada olumlu gelişmeler sağlayacaktır. Bunların bir kısmı:
- Doğal kaynakların temizlik oranı artar.
- Daha sürdürülebilir binalarda yaşam artar.
- Gıdalar daha uygun fiyatlı olur.
- Daha dayanıklı bir endüstri ortaya çıkar.
- Geri dönüşümlü ürünler sayesinde uzun ömürlü ürünlerin sayısı artar.
- Toplu taşıma kullanımlarının artmasıyla yakıt tüketimi azalır.
Yeşil Mutabakat sayesinde elde edilen başarılar, ülkelerin ekonomileri ve verimliliklerine de olumlu katkı sağlar. Bu anlamda yalnızca AB ülkeleri değil, birçok ülke AB Yeşil Mutabakatına imzacı olarak önce kendi ülkelerini ardından da tüm dünyayı geliştirmeye ve iyileştirmeye çalışır.