Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Otomobil Zinciri Nasıl Takılır

    Güvenli bir yolculuk gerçekleştirebilmek

    Güvenli bir yolculuk gerçekleştirebilmek için araçlarda zincir kullanmak büyük öneme sahiptir. Özellikle de kış ayları geldiğinde yol tutuşu sağlamak ve kayma tehlikesini minimum seviyeye indirebilmek için tekerlekleri zincir takılmalıdır.

    Kar ve buz kaplı yollarda lastiğin çekiş gücünü arttırmak için yine zincirler en önemli unsurlar içerisinde yer alır. Böylece zincirin sağlamış olduğu ağırlık nedeniyle lastik yola çok daha güçlü bir şekilde tutunur. Bu da sürtünmeyi güçlendirir ve lastiğin yolda hareket ederek aracın dengeli biçimde seyir almasına olanak verir. O yüzden sağlıklı ve güvenli bir sürüş deneyimi sağlayabilmek adına otomobillerde zincir kullanması en önemli hususlardan biridir.

    Otomobillerde Zincir Nasıl Takılır?

    Eğitim aşamaları tamamlamak suretiyle otomobillerde zincir takmak güvenli biçimde gerçekleştirilebilir. Tabii teker açıklığı ve aracın çekiş gücüne bağlı olarak burada doğru zinciri seçmek önemlidir.

    – Öncelik olarak araç park edilir ve zincir lastiğin üzerine yerleştirilir.

    – Hemen arkasından üst bölümden tutmak suretiyle tekerleği tam olarak yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.

    – Bu sırada zincirin alt kısmı tekerleğin altında kalacağı için, oturmadan önce sıkıştırılması gerekir.

    – Araç genişliğine uygun şekilde zincir bağlarının ön kısımda çerçeveye oturtulması gerekir.

    – Son olarak zincirin tabanı tam olarak bağlanır.

    Bu şekilde yukarıdaki aşamaları tamamlamak suretiyle lastik zincir lastiği yerleştirilir. Tabii sıklığın derecesini tam olarak ayarlayabilmek için 100 veya 200 metre kadar sürmek önemlidir. Böylece zincirin gevşekliğini almak için kancalardan yararlanma imkanı değerlendirilir.

    Araç Zinciri Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    Öncelikle araç zinciri satılırken kaliteli malzeme yapısı ile üretimi gerçekleştirilmesi en önemli husustur. Aynı zamanda lastiğe uyumlu şekilde tam olarak oturması gereken bir yapıya sahip olması gerekir. Bu konuda zincirin boyutu, lastiğin ölçüsü ve aracın ağırlığı büyük önem arz eder.

    Aracın modeline göre tekerlek açıklığında belirlemek çok önemlidir. Bunlar genel U ve S ile W gibi sınıflandırmalar üzerinden ele alınır. Tabii bu noktada çekiş gücüne bağlı şekilde seçim yapılması ve kullanılması gerekir.

    Örneğin 4×4 araçlarda 4 teker üzerinden güç alındığı için her bir tekerlek adına zincir yerleştirilmesi de dikkat edilmesi gereken hususlar içerisinde bulunur. Sonuç olarak yol tutuşu güçlendirilir ve sağlıklı, dengeli ve güvenli bir biçimde yollarda seyir alınır.

    Araç Zinciri Nasıl Çıkarılır?

    Araç zincirlerini takmak ile beraber aynı zamanda çıkarmak yine büyük önem taşır. Böylece lastiklere zarar vermeden ve zinciri bozmadan güvenli bir şekilde çıkarılabilir. Öncelikle kar ya da buz olmayan güvenli bir yerde lastik zincirini çıkarmak çok önemlidir. Halkanın çözülmesi ile beraber kilitleme noktasından zincir geri çekilir.

    Sonra zincir tamamen boşa çıkana kadar işlem devam eder. Hemen arkasından su ile zinciri yıkamak gerekir. Böylece paslanmaya karşı önlem alınır ve daha uzun vadede zinciri farklı zamanlarda kullanma olanağı sağlanır. Zincirdeki bazı karışıklıkları çözmek suretiyle düzgün bir şekilde hemen arkasından kapına yerleştirilebilir.

    Araç Zincirinin Önemi

    Özellikle de kış ayları geldiği zaman tüm araçlar için zincir kullanmak elbette hayatı bir önem taşır. Sonuçta aracın kaymasını önleyerek sürtünmeyi güçlendirir ve sağlıklı biçimde aracın hareket etmesine olanak verir. Ancak araç zincirinin kullanılması sadece güvenlik açısından öne çıkmaz.

    Aynı zamanda çok daha yüksek performans altında araçların çalışmasına olanak verir. Çünkü yol ile sürtünmeyi güçlendirerek motorun çok fazla çalışmasına engel teşkil etmek suretiyle rahatça hareket etme olanağı tanır. Tüm bu sebeplerden dolayı bütün farklı araçlar için zincir kullanmak en önemli husustur.