Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Çağın Hastalığı… Belirtilerini Biliyor Musunuz?

    Günümüzde özellikle genç kızlar arasında yaygın olan anoreksiya hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini biliyor musunuz? İşte bu tehlikeli hastalığın belirtileri…

    Çağın Hastalığı… Belirtilerini Biliyor Musunuz?

    Anoreksi, anoreksiya ya da anoreksiya nevroza olarak adlandırılan bu hastalık, temel olarak çarpık ve takıntılı bir kilo hastalığı anlamına gelir. Kilo alma korkusunun fazla olduğu bu hastalıkta, ciddi bir beslenme bozukluğu da görülür.

    Anoreksiya sahibi bireyler, kilo almaktan çok korkarlar. Bunu önlemek için de birçok yöntemlerle kilo alımını durdurmak isterler. Ciddi anlamda az beslenme bunun en yaygın belirtileri arasında yer alır. En yaygın olan ise yemek yedikten sonra kendini kusturma, diyet hapları gibi durumlardan yararlanmalarıdır. Ne kadar kilo verirlerse versinler onlara hep yetersiz gelir ve kilo almaktan korkmaya devam ederek birçok yöntem uygulamaya devam ederler.

    Anoreksiya kişilerin diğer organlarına da ciddi zararlar verir. Ayrıca psikolojik olarak da onları olumsuz etkiler çünkü çevrelerinden “aşırı zayıflıkları” ile ilgili sık sık yorum alırlar. Anoreksiyanın duygusal ve fiziksel olarak yaygın görülen belirtileri şu şekildedir:

    • Aç olma durumunu reddetme
    • Yemek yemekten kaçınma ve bahaneler uydurma
    • Sinirli bir ruh hali
    • Genelde kat kat giyinerek kamufle olma ihtiyacı
    • Uykusuzluk ve halsizlik
    • Sürekli tartılma
    • Çiğnenen yemekleri tükürme ya da kusma
    • Az sayıda besinle beslenme

    Bu belirtilerin belirgin olduğu kişilerde anoreksiya başlangıcı olabildiği gibi daha ileri bir durumda da olabilir.

    Unutulmamalıdır ki anoreksiya tedavisi olan bir hastalıktır. Bireyin hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak tedavisi yapıldıktan sonra eski kilosuna ve sağlıklı ruh haline dönmesi sağlanabilir. Günümüzde özellikle ünlü isimlerde de dönem dönem bu hastalığın görüldüğü bilinmektedir.