Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
    Makale

    Pardus’ta Windows Programlarını Çalıştırma Yöntemleri

    Yerel bir işletim sistemi olarak öne çıkan Pardus, günümüzde her geçen zaman daha da yaygın hale gelmeyi sürdürüyor. TÜBİTAK bünyesinde geliştirilmiş olan bu özel yazılım sistemi, aynı zamanda yerli bir uygulama olarak da öne çıkabilir. Ancak hala geliştirme aşamasında olması ile birlikte, Windows tabanlı uygulamaları açma konusunda sorunlar yaşanmaktadır.

    Bunların üstesinden gelmek ve farklı uygulamaları kullanabilmek için, Pardus da Windows programlarının çalışma yöntemleri internetten araştırılmaktadır. Tabii bu konuda farklı yöntemler üzerinde Pardus bünyesinde Windows programlarını açma şansı elde edilebilir. Böylece hem Pardus işletim sistemi kullanılabilir hem de Windows programları değerlendirilerek farklı işlemler güvenli biçimde yapılabilir.

    Pardus Nedir?

    Pardus bilgisayar ya da farklı cihaz seçeneklerinde kullanma olanağı veren bir işletim sistemidir. Aynı zamanda yerli bir işletim sistemi olarak ifade etmek mümkündür. Çünkü TÜBİTAK bünyesinde ve kontrol altında üretilmiş, yazılımı sağlanmış bir işletim sistemi şeklinde öne çıkmaktadır.

    Planlaması 2003 yılında başlaması ile beraber kararlı şekilde piyasaya sunumu 27 Aralık 2005 tarihinde gerçekleşti. Anadolu parsının bilimsel ismi olarak da bilinen Pantera Pardus isminden almış olan işletim sistemi, günümüzde de hala kullanılmaya devam ediyor. Özellikle her geçen zaman yazılım sistemi açısından güçlenmeyi sürdürmektedir.

    Ancak buna rağmen özellikle Windows tabanlı açılabilecek olan farklı programların kullanılması noktasında birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için ise pek çok kullanıcı internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor.

    Pardus’ta Windows Programları Nasıl Çalıştırılır?

    Birçok farklı yöntemi değerlendirmek suretiyle günümüzde Pardus’u kullanarak Windows tabanlı programları çalıştırma şansı elde edilebilir. Bu noktada en çok değerlendirilen seçenekler arasında PlayonLinux kullanımıdır.

    – Bu konuda öncelik olarak Pardus mağaza bölümüne giriş yapılır.

    – Daha sonra bu bölümde PlayonLinux bulunur ve cihaza kurulur.

    – Daha sonra burada uygulama kur bölümüne bağlantı kurularak Windows tabanlı uygulamalara erişim sağlanır.

    – Burada listede olmayan programları kur kısmına bağlantı sağlayarak Pardus’a yükleme yapılabilir.

    Bu şekilde yukarıdaki aşamaları değerlendirmek suretiyle güvenli biçimde Pardus’a Windows programlarını kurma şansı elde edilebilir. Daha sonra da güvenli bir şekilde çalıştırma yöntemi değerlendirilebilir.

    Pardus’ta Windows Programlarını Çalıştırmak İçin Farklı Yöntemler

    Pardus mağazası bünyesinde PlayonLinux ile birlikte Pardus’ta Windows programlarını çalıştırmak mümkün. Fakat bunun dışında ayrıca değişik yöntemler dahilinde de yine Windows programları bu işletim sistemi kapsamında değerlendirilebilir. Aynı zamanda bunlar alternatif olarak ele alınır. Örneğin bu konuda wine kullanılmak suretiyle programlar ele alınabilir ve çalıştırılabilir.

    Aynı zamanda sanal makineye Windows kurmak suretiyle üzerinde çalışma yapma imkanı elde edilebilir. Ayrıca çift yönlü önyüklemeli sistem kurmak suretiyle yine değerlendirme imkanı elde edilir. Tabii bu durum son çare şeklinde ele alınabilir. Öyle ki bilgisayar açılışında hem Pardus hem de Windows seçeneği çıkar. Bu durumda ikisini birden seçmek suretiyle deneme şansı elde edilebilir.

    Pardus Üzerinde Programları Çalıştırmak ve Kullanmak

    Yerel bir işletim sistemi olarak günümüzde Pardus pek çok kullanıcı tarafından bilgisayar sistemlerinde kullanılmaktadır. Tabii sadece bilgisayar değil aynı zamanda değişik cihazlarda da yine değerlendirme imkanı vermektedir. Ancak elbette hala geliştirme aşamasında olması ile birlikte, özellikle Windows programlarını çalıştırma konusunda sorun yaşanmaktadır.

    Çünkü günümüzde pek çok tasarımcı bilgisayar üzerinde farklı işlemler yapabilmek için değişik programları kullanmaktadır. Bu programların büyük bir kısmı ya da hemen hemen hepsi Windows’ta açılır. Ancak Pardus bünyesinde açılmayan programlar bulunmaktadır. O yüzden yukarıda verilen seçeneklerinden birini değerlendirerek Pardus üzerinde Windows programları çalıştırılabilir.

    YAZARLAR
    TÜMÜ

    SON HABERLER

    YAZARLAR
    TÜMÜ

    SON HABERLER