Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Jandarma: Nasıl Jandarma Olurum? Jandarma Olmak İçin Gereken Şartlar!

    Jandarma: Nasıl Jandarma Olurum? Jandarma Olmak İçin Gereken Şartlar!

    Jandarma: Nasıl Jandarma Olurum? Jandarma Olmak İçin Gereken Şartlar!

    Jandarma: Nasıl Jandarma Olurum? Jandarma Olmak İçin Gereken Şartlar!

    Öncelikle jandarmada hangi sınıf veya rütbede olmak istenildiğine karar verilmelidir. Jandarmada TSK da olduğu gibi Subay, Astsubay ve Uzman Erbaş rütbeleri yer almaktadır. Bu rütbeler haricinde yalnızca jandarmaya ait olan uzman jandarma olarak isimlendirilen ve uzman çavuşun üstü astsubayın astı olan bir rütbe daha bulunmaktadır.

    Ancak bu rütbede personelin alımları durdurulmuştur. Son uzman jandarma personeli emekli olduktan sonra artık uzman jandarma rütbesi kalmayacaktır. Bunun dışında her rütbeden personel seçimi için KPSS ye girmek gerekir.

    Jandarma Olmak İçin KPSS Gerekli mi?

    Her yıl KPSS den alınacak olan ve belirlenen taban puanına erişmiş kişiler diğer şartları taşıyor ise alımlara başvurabilmektedir. Uzman çavuş olabilmek için en az lise astsubay olabilmek için önlisans ve subay olabilmek için en az lisans mezunu olmak gerekmektedir. Subay ve astsubay alımları her yıl bir defa olmakta, subay eğitimleri 2 yıl astsubay eğitimleri 1 yıl sürmektedir.

    Uzman çavuş eğitimleri ise yılda birden fazla defa acıkabilmektedir. Uzman çavuş eğitimi ise 6 aydır. Başvuruları vatandaş.jandarma.gov.tr adresinden takip etmek gerekmektedir. Puanlar ile birlikte diğer şartları taşıyan personelin başvurusu kabul edilir belirlenen tarihte mülakat için Ankara Beytepedeki akademiye davet edilir.

    O günlerde aynı zamanda ön sağlık muayenesi yapılacaktır. Ardından sağlık konusunda sorun taşımayan personel sözlü mülakata alınır. Başarılı olan kişiler daha sonra açıklanacak olan tarihte eğitim için çağırılır. Eğitime başlamadan önce hastaneden sağlık raporu almak için İl Jandarma Komutanlıklarından sevk alınır. Kazanan adaylar bu sevkle daha sonra ayrıntılı sağlık testlerine girip herhangi bir sorunu olmaması halinde eğitime başlayabiledektir.

    Jandarma Personeli

    Jandarmada aynı zamanda Personel, Maliye, Istihkam gibi yardımcı branşlar vardır. Bu branşlarda başvuru yapmak için önceden yayınlanmış olan kılavuzda belirtilmiş bölümlerde mezun olmak gerekmektedir. Konuyla iligili her ayrıntı vatandas.jandarma.gov.tr adresinde yer almaktadır.