Sigorta, belli bir kategoride oluşabilecek kaza veya hastalık gibi risklerin korunmasını ve finansal yönden desteklenmesini sağlayan bir işlemdir. Sigorta şahıs, mülk ve şirketlerde mali kayıp, hastalıkların tedavisi ve kaza anlarında hakların korunması ve maddi desteği sağlamaya yönelik çalışmaktadır.
Herhangi bir durumun meydana gelmesi ihtimali göz önünde bulundurularak sigorta yaptırmak isteyen kişi ya da şirketler kendi ihtiyaçlarına uygun sigorta poliçesini satın alabilmektedir. Poliçede belirlenen şartlara uygun olarak, gerçekleşen kaza vb. olaylarda sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmektedir. Birden fazla alanda kullanılan sigorta seçenekleri bulunmaktadır.
Bunlar araç sigortası, sağlık sigortası, konut sigortası gibi çeşitli alt kategorilerde olmaktadır. Sigorta, araçlarda kazaya bağlı oluşabilecek maddi hasarlar, hastane tedavilerinde ödenmesi gereken materyal ve tedavi ücretleri, konut sahipleri için doğal afetler ve hırsızlık gibi beklenmeyen olaylarda kayıpların korunması için oldukça önemlidir.
Sigorta Nerede ve Nasıl Yapılır?
Şahısların ve şirketlerin maddi kayıplarının korunması durumu olan sigorta işlemleri, sigorta şirketleri ve sigorta acentaları tarafından yapılmaktadır. Sigorta yapılması istenen kategori belirlendikten sonra bir sigorta şirketi ya da acentası ile irtibat kurulmalıdır. Bir sigorta talebi oluşturularak sigorta şirketinin bilgilendirme yapması gerekmektedir.
Ardından sigortanın yapılması için gerekli belgeler ve bilgiler toplanmalıdır. Gelir düzeyi ve sigortanın yapılacağı hususlar göz önünde bulundurularak en uygun poliçe hazırlanır. Gelir düzeyine ve istenen ihtiyacın karşılanması talebine en uygun prim ödemesi de belirlenerek poliçe imzalanır ve sigorta durumu başlamış olur.
İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?
Kişinin sağlık sigortası, araç sigortası ve çalışan işçilerin sigortalanması gibi bazı özel durumlarda sigorta yapılması zorunludur. Bunların dışında yapılan sigorta işlemleri tercihe ve ihtiyaca göre yapıldığı için isteğe bağlı sigorta olarak adlandırılmaktadır. İsteğe bağlı sigorta işlemleri genellikle ek güvence sağlamak amacı ile yapılmaktadır.
Sigortalının ihtiyacına göre belirlediği ödemesi gereken prim doğrultusunda sigorta işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler çoğunlukla kaza, hayat, ev, araç ve sağlık gibi konularda yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigorta poliçeleri genellikle sigortalının ihtiyacı ve ödeyebileceği prim üzerine belirlenir ve imzalanır.
İsteğe Bağlı Sigorta En Az Ne Kadar Ödenir?
Kişinin özel olarak istediği ve ek olarak güvence sağlayan isteğe bağlı sigorta, yine kişinin istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenen primler şeklinde ödenmektedir. Her anlamda kendini güvenceye almak isteyen kişilerin sıkça kullandığı bu sigorta modeli, korunmasını istediği şeyi beyan ederek belirlediği prim ödemesi ile kişinin yaş ve iş durumu, sağlık ve sigortalanacak tutar gibi konulara göre değişkenlik göstermektedir.
Poliçede belirtilen koşullar ve ihtiyaçlar ile kişinin geliri de hesaplanarak belirlenen ödenebilecek en alt ve en üst limit doğrultusunda en uygun olan seçilir. Genç ve sağlıklı olan kişiler için daha az prim ödeme olanağı sunulabilir. Ancak isteğe bağlı sigorta prim oranları genellikle sigortayı kapsayan hususlar ve gelir düzeyine göre farklılık göstermektedir.
İsteğe Bağlı Sigortayı Kimler Yaptırabilir?
İsteğe bağlı sigorta, Türkiye’de yaşamakta olan insanların ihtiyaç ve talebine bırakılmış sigortalanma biçimidir. Yapılması zorunlu olmayan fakat yapılması halinde ek güvence sağlayan isteğe bağlı sigorta modeli, maddi anlamda kayıpların büyük ölçüde önüne geçmektedir. İsteğe bağlı sigortayı ev hanımları, öğrenciler, emekliler ve çalışanlar gibi birçok alanda hayatın içinde olan her insan yaptırabilmektedir.
Türkiye ve Türkiye topraklarında yaşamakta olan herkesin sigortalanma hakkı vardır. Ancak sigortalanacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve bir gelire sahip olması gerekmektedir. Bu sigorta modelinde insanlar ihtiyacına göre güvence hizmeti almaktadır. 18 yaşın altında olanlar için ise ebeveynlerinin sigortası üzerinden faydalanabilme hakkı bulunmaktadır.