Ekonomi ve finans bölümü, çeşitli şirketler, devlet bünyesi, ve finansal alanda kalkınma sağlayacak yetenekli ve bilgi sahibi kendini geliştirmeye açık özgün bireyler yetiştirmeyi hedefler. Ekonomi daha çok pazar ve bölgesel performansa odaklı olsa da finans bundan biraz daha farklı olarak özel sektör odağındadır. Aynı zamanda finansın diğer bir görevi yatırımcıların ve özel sektör kurumların elde ettikleri getiriyi ve götürüyü nasıl yönetmeleri gerektiği açısından yöneticilere yol göstermektir. Bölümü biraz daha anlamlandırmaya çalışırsak ekonomi ve finansın iç içe olduğunu görürüz.
Ekonomik kısmında biraz daha analizlime, şirket, kurum ve kuruluşlar yönünden ise ürününü pazarlayabilme yeteneği ve finansal performansı arttırmak amaçlanarak plan, çalışma kısmı ve sonucu denetleme işleri hakkında donanımlı kişiler yetiştirmek amaçlanır. Bu bölümden mezun olan kişiler iş hayatına atıldığında var olanı değiştirmemeye ama olaylara yenilik ve çözüm katmayı başarabilen kişiler olmaya özen göstermelidir. Çalışma alanları ise oldukça geniş yelpazeye sahiptir kamunun çeşitli kurumları ve özel sektörde kendilerine iş bulabilirler. Bu alanda iş bulabilmek için kişilerin 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Ekonomi ve Finans Bölümü
Ancak üniversitelerin tercihlerine bağlı olarak hazırlık (İngilizce) eğitimi ile bu süre 5 yıla kadar çıkabilmektedir. Bölüm Türkçe olmasına rağmen İngilizce eğitim ile mesleki terimlerin öğrenilmesine kolaylık sağlanıyor. Bu bölümü okumaya karar kılan kişilerin eşit ağırlık bölümünden TYT ve AYT sınavlarına hazırlanması gerekiyor. Bu yüzden de kişilerin hem sözel hem de sayısal kabiliyetleri olması önemlidir. Yatırım teorisi, tarım ekonomisi, iktisat, mikro-makro ekonomi, genel muhasebe ve sürdürülebilir kalkınma gibi dersler lisans eğitiminde görüleceklerden bazılarıdır. Bu bölüm mezunlarının işe başladıklarında alacakları ücretler pozisyonlarına göre 6900-11000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Türkiye’ nin birçok üniversitesinde de ekonomi okuyabilmek mümkündür