Zirai İlaç Ambalajını Doğaya Atana 26 Bin Lira Ceza

Kırklareli’nde çevreye bırakılan zirai ilaç ambalajlarını tespit eden ekipler, üreticilere 26 bin 360 TL idari para cezası uyguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2026 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2026 17:30
Muhabir: Saliha Kara
Zirai İlaç Ambalajını Doğaya Atana 26 Bin Lira Ceza

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, çevreye bırakılan zirai ilaç ambalajlarıyla ilgili denetimlerini sürdürüyor. Yapılan açıklamada, bitki koruma ürünleri olarak bilinen zirai ilaçların ambalaj atıklarının doğaya gelişi güzel bırakılmasının hem çevreye hem de canlı yaşamına ciddi zararlar verdiği belirtildi.

Yetkililer, özellikle dere, gölet ve su kaynaklarının bulunduğu alanlara bırakılan ambalajların suyun kirlenmesine yol açtığını ve insan ile hayvan sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu ifade etti.

Doğadaki dengeyi bozuyor

Tarım alanlarının çevresine, boş arazilere veya yol kenarlarına bırakılan kimyasal ambalajların doğadaki ekolojik dengeyi de olumsuz etkilediği bildirildi.

Bu tür atıkların;

Arı popülasyonunun azalmasına

Topraktaki faydalı canlıların yok olmasına

Toprak kalitesinin düşmesine

Tarımsal verimin azalmasına

neden olabileceği vurgulandı.

Ambalaj sahibine sistemden ulaşılıyor

İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı denetimlerde çevreye bırakılan ambalajlar tespit edildiğinde, Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi üzerinden ürünün hangi üretici tarafından satın alındığı belirleniyor.

Yapılan incelemeler sonucunda, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında sorumlu üreticiye 26 bin 360 TL idari para cezası uygulanıyor.

Yetkililer, üreticilere çağrıda bulunarak zirai ilaç ambalajlarının doğaya bırakılmaması ve usulüne uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.