3 Bin Kişiyi Arayan Kahraman Ebe Hayat Kurtardı

Samsun'da görev yapan ebe Behice Bastem, 3 bin kişiyi arayarak kanser taramasına yönlendirdi. İkna olan hastalarda erken teşhis sağlandı.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2026 04:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2026 04:00
Muhabir: Yasin Köz
3 Bin Kişiyi Arayan Kahraman Ebe Hayat Kurtardı

Samsun'da görev yapan ebe Behice Bastem, 3 bin kişiyi arayarak kanser taramasına yönlendirdi. İkna olan hastalarda erken teşhis sağlandı.

3 BİN KİŞİYE KANSER TARAMASI ÇAĞRISI

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Altınkum Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan 18 yıllık Ebe Behice Bastem'in, meslek hayatının büyük bir bölümünü kanser taramalarına adadığı bildirildi. Bugüne kadar 3 bin kişiyi bizzat arayarak yüzde 90'ını ikna etmeyi başaran Bastem'in, hastaların erken evrede teşhis alıp hayatlarının kurtulmasına vesile olduğu aktarıldı.

"İNSANİ BİR GÖREV OLARAK GÖRÜYORUM"

2026 yılından beri bu alanda yoğun mesai harcayan 41 yaşındaki ebe, günde ortalama 60 kişiye ulaştığını ve ulaşılamayan hastalar için de KETEM’e (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) randevu oluşturduklarını belirtti. Kanser taramalarını mesleki zorunluluğun ötesinde "insani bir görev" olarak gördüğünü ifade eden Bastem'in; "Yaptırmama gerek yok" diyen birçok hastayı ikna ederek erken teşhisle tedaviye başlamalarını sağladığı kaydedildi.

HASTALARDAN HAYAT KURTARAN TEŞEKKÜR

Bastem'in ısrarlı takibi sayesinde erken teşhis alan hastalardan Havva Yapakçı'nın, "Ebe hanım söylemeseydi daha kötü şeyler olabilirdi, kadınlar lütfen geciktirmesin" diyerek hemcinslerine çağrıda bulunduğu ifade edildi. Döne Göz isimli bir diğer hastanın ise ebe hanımın ısrarıyla tekrar tahlil yaptırdığı ve 1. evrede kanser olduğunu öğrenerek hızla kemoterapi tedavisine başladığını anlattığı bilgisi paylaşıldı.

EDİTÖRÜN NOTU: Sağlık sistemimizin sadece binalardan ve son teknoloji cihazlardan ibaret olmadığını; asıl gücünün, hastasını "insani bir görev" bilinciyle ısrarla arayan Behice Ebe gibi fedakar sağlık çalışanlarından geldiğini bir kez daha görüyoruz. Erken teşhisin hayat kurtardığı kanser gibi acımasız bir hastalıkta, bir sağlık çalışanının telefondaki o tatlı ısrarı kelimenin tam anlamıyla bir yaşam halatına dönüşüyor. Lütfen ücretsiz tarama fırsatlarını ertelemeyin.

Kaynak: İHA

ÇOK OKUNAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.