Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Özellikle İş Hayatında Oldukça Sık Karşılaşılan Mobbing Nedir?

    Son zamanlarda ortaya çıkan kavramlardan biri olan mobbing, yıldırma anlamına da gelen bir kabadayılık türüdür diyebiliriz.

    Son zamanlarda ortaya çıkan

    Son zamanlarda ortaya çıkan kavramlardan biri olan mobbing, yıldırma anlamına da gelen bir kabadayılık türüdür diyebiliriz. Bir kişinin ya da birden fazla kişinin, başka bir kişiye uyguladığı baskı ve benzeri her türlü durumdur. Kısaca sosyal kabadayılık olarak bilinen bu durum, oldukça yaygındır. Özellikle iş hayatında sık rastlanan bu durumun tüm bilinmeyenleri yazımızın devamında…

    Latin kökenli olan bu kelime, baskı, taciz, psikolojik şiddet gibi anlamları kapsar. En iyi karşılayan anlamı ise yıldırmadır. İş yerinde yaratılan psikolojik terör olarak da bilinen bu durum her durumda ortaya çıkabilir. Daha güçlü olan kişi ya da grubun, diğer tek bir kişiye karşı yaptığı psikolojik ve sosyal her türlü zorbalığı içerir. Son dönemde giderek yaygın rastlanan bir durum olmasıyla üzerinde çalışılan bir konu haline gelmiştir.

    Mobbing olarak adlandırılan bu durumlar, kişinin mevcut hayatını ve düzenini devam ettirmede zorlanmasına, yılmasına ve vazgeçmesine sebep olabilir. Mobbing sonucu işten ayrılan oldukça fazla insan vardır. Bu kişiler gördükleri bakı, aşağılama, hakaret ve küçük düşürme gibi durumların yanı sıra, diğer ekip arkadaşlarından daha çok çalıştırılma gibi durumlara da maruz bırakılabilir. Mobbing yapılma sebebi ise en yaygın olarak işten ayrılmasını sağlamak için yapılıyor olmaktadır.

    Ters mobbing ise, aynı durumların hiyerarşik olarak daha aşağıda olan kişinin üstüne yapmasıdır. Bunun amacı ise mevcut pozisyonundan düşürme, yerine geçme ya da başarısızlığını göstermedir. Ters mobbingte, sabote etme, asılsız söylemler çıkarma ya da bilerek hataya yönlendirme gibi durumlar da yaşanabilir.

    Her ne sebeple olursa olsun, mobbing aslında bir sosyal suçtur. Bu tarz baskılar uygulamak ve kişilerin hayatlarını olumsuz etkilemek ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. O kişi tamamen içe kapanabilir, başka bir yerde de çalışmaya cesaret edemeyebilir hatta psikolojik bir buhrana girebilir. Mobbing aynı şekilde okullarda öğrenciler arasında da yaşanabilir. Her ne sebeple ve durumda olursa olsun asla kabul edilmemesi gereken ve önlem alınması gereken bir durumdur. İnsan hayatlarını bu şekilde engellemek ve yönlendirmek son derece yanlıştır.