Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Glutensiz Diyet Hangi Durumlarda Önerilir?

    Glutensiz diyetler, tedavilere destek olmak için oldukça avantajlı., Çölyak hastaları ömür boyu glutenden uzak durmak gerekebiliyor.

    Glutensiz Diyet Hangi Durumlarda Önerilir?

    Glütensiz beslenmek son yıllarda sıkça konuşuluyor. Glutensiz diyetler, tedavilere destek olmak için oldukça avantajlı., Çölyak hastaları ömür boyu glutenden uzak durmak gerekebiliyor. Peki glutensiz diyet hangi durumlarda başka ne gibi durumlarda tercih ediliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt Cansu Kahraman siz değerli vatandaşlar için anlatıyor.

    Glutenden uzak durması gereken kişilerde bulunan Çölyak Hastalığı, ince bağırsakta gluten adı verilen bilimsel adıyla prolamin olarak bilinen depo proteinin tüketilmesiyle ortaya çıkan hastalıktır. Hastalıkta, vücut, gluteni yabancı bir madde olarak algılar ve bağışıklık sistemi bu maddeye saldırı düzenliyor. Bunun sonucunda, ince bağırsaktaki yapıların hasar görmesine yol açıyor.

    Glutenin Zararı

    Çölyak hastalığına benzer belirtiler neden olabilir ancak bağışıklık sistemi aynı şekilde tepki vermez. Gluten duyarlılığı olan bireylerde laboratuvar testleri genellikle hastalığıa işaret etmese de gluten içeren gıdaların tüketilmesinden sonra semptomlar belirginleşebilir. Bu nedenle bu kişiler glutensiz bir diyet uygulayarak semptomlarını yönetebilirler. Ancak herkesin glüten hassasiyeti farklıdır, bu nedenle hangi gıdaların semptomlara neden olduğunu kişisel deneme yanılma yoluyla belirlemek önemlidir.

    Dermatit herpetiforme yani bir cilt rahatsızlığınız varsa mutlaka bir dermatolog uzmanına görünmeniz gerekir. Çölyak hastalığının tanısı oldukça önemlidir. Bu hastalığın tedavisinde kesinlikle glutenden uzak durulması gerekiyor. Çünkü gluten kesilmesi cilt semptomlarının hafiflemesine ve kabarcıkların iyileşmesine yardımcı olacaktır.

    (İBS) İrritabl bağırsak sendromu

    (İBS) İrritabl bağırsak sendromu oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık bağırsaklara ciddi rahatsızlık vermek sonucu çok ciddi yerlere gidebilmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerin mutlaka gluten tüketiminden uzak durması gerekiyor. aksi takdirde hastalığın ilerlemesi oldukça kaçınılmaz bir durumdur.

    Glutenin etkisi her (İBS) İrritabl bağırsak sendromu hastasina göre değişiklik göstermektedir. Bu hastalığa sahip bireylerin tümünün glutenden elinden geldiğince uzak durması gerekiyor. ancak bu sayede hastalığın önüne geçebilmektedir. Ancak hastadan hastaya glutenin bağırsak sendromuna etkisi değişiklik gösterebilmektedir. Önemli olan hastalığın doğru teşhis edilmesi ve doğru tedavinin uygulanmasıdır. Özellikle Çölyak ve  (İBS) İrritabl bağırsak sendromu sahip kişilerin gluten tüketiminden uzak durması gerekiyor.