Beyaz Bayrak, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen, okullarda daha temiz ve hijyenik ortam sağlanmasını hedefleyen bir uygulamadır. Beyaz bayrak uygulamasında okullar temizlik bakımından denetlenmektedir. Daha sonrasında sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kalmayan bu uygulama diğer iş kurumları için de uygulanmaya başlanmıştır.
Beyaz bayrak sahibi okul ve işletmeler daha avantajlı ve güvenli olarak görülmektedir. Beyaz bayrak uygulaması sayesinde kurumlar yalnızca güven kazanmakla kalmayacak teşvikler ve ayrıcalıklar konusunda da birçok avantaj elde edebilecektir. Bu nedenle her geçen gün beyaz bayrak uygulamasına olan başvurularda artış görülmektedir.
Peki, tam olarak beyaz bayrak uygulaması nedir? Okul projeleri için değerlendirecek olursak incelenen kurumun proje alanının temizlik ve hijyen açısından 100 üzerinden 90 puan alabilmesidir. Kurum içi ve çevresinde pek çok alan denetlenerek puanlama sistemine tabii tutulmaktadır.
Bir diğer sisteme göre iş yerlerinin beyaz bayrak uygulamasında geçer olabilmesi için istihdam sayısı, SSK prim borcu bulundurmama, iş sağlığı ve güvenliği kriterlerini yerine getirmiş olma, iş kazalarına karşı yeterli önlem alma gibi şartlar yerine getirilmelidir.
Beyaz Bayrak Uygulaması Hangi Kurumlar Tarafından Sağlanmaktadır?
Beyaz bayrak uygulaması, ilk olarak akla Milli Eğitim Bakanlığını getirmektedir. Ancak beyaz bayrak uygulaması zamanla yalnızca okullar için değil iş yeri ve sağlık kurumları içinde uygulanmaya başlanmıştır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı sınırlı kalacağı için farklı bakanlıklar tarafından ilgili kurumlara denetlemeler başlatılmıştır.
Beyaz bayrak uygulaması Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından da yürütülmektedir.
Beyaz Bayrak Sahibi Olmanın Avantajları Nelerdir?
Beyaz bayrak sahibi olmak iş yeri sahibine farklı sorumluluklar yüklerken çalışanların avantajına olan çeşitli seçenekler sağlar. Ancak iş yeri sahibinin edinmiş olduğu bu etik sorumluluklar sayesinde kazanmış olduğu avantajlarda bulunmaktadır. Beyaz bayrak sahibi olan iş yerleri için sunulan avantajlar aşağıdaki gibidir;
– SGK ödemelerinde prim indirimi sağlanmaktadır.
– İşkur projelerinde işyerlerinin önü açılarak öncelikli faydalanması sağlanır.
– İhraca işlemlerinde uygulanan bazı prosedürler kolaylaştırılarak işlemlerin hızlı ilerlemesi sağlanır.
Beyaz Bayrak Uygulamasına Kimler Nasıl Başvurabilir?
Beyaz bayrak uygulamasına başta eğitim kurumları olmak üzere başvuru şartlarını yerine getirmiş olan iş yerleri ve şirketler başvurabilmektedir. Eğitim kurumları başvurularını Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden yapabilir. Sağlık kuruluşları ve iş alanı sağlık üzerine olan işyerleri Sağlık Bakanlığına, diğer iş kurumları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üzerinden başvuru gerçekleştirebilirler.
Beyaz Bayrak Uygulamasının Amacı Nedir?
Beyaz bayrak uygulaması, ülkemizde yavaş yavaş sistemi oturan ve gelişmeye devam eden uygulamalardan biridir. Beyaz bayrak uygulamasının kullanılmasında birden fazla amaç bulunsa da temelde daha güvenli ve temiz çalışma koşullarının sağlanması yer alır.
Beyaz bayrak uygulamasının bir diğer amacı da iş yerinin Uluslararası Çalışma Örgütünün çalışma koşullarına yani en iyi koşullara yükselmesidir. Beyaz bayrak uygulaması işverene bazı sorumluluklar yüklemektedir. İşverene yüklenen bu sorumluluklar ile çalışanların hakları güvence altına alınırken daha etik çalışma şartları sağlanır.
Eğitim alanında ise yaşam ve eğitim kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Daha temiz okul, temiz ve sağlıklı eğitimin kapılarını aralarken okul sağlığının da yükselmesi hedeflenir. Gelecek nesillerin daha sağlıklı yaşam şartlarında eğitim alması sağlanır.
Beyaz Bayrak Sahibi Olan Kurumlar
Beyaz bayrak uygulamasının başlamasından bugüne tanındık pek çok büyük şirketler almaya hak kazanmıştır. İşte en çok bilinen ve beyaz bayrak sahibi olan şirketlerinden bazıları şunlardır;
– Ford Otomotiv
– İstikbal Mobilya
– Vakko
– Siemens
– Tat Gıda
– Oyak Çimento
– Alarko
– Bosch
– Kolin İnşaat
– Kale Radyatör
– Tetra Pak
– Borusan
– Pınar
– TÜPRAŞ