Gaziantep'te 67 Yaşındaki Kadın 60 Yıllık Okuma Hayaline Kavuştu

Gaziantep'te 67 yaşındaki Fatma Kaplan, 60 yıl önce yarım kalan okuma yazma hayalini Şahinbey Belediyesinin açtığı kursla gerçeğe dönüştürdü.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2026 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2026 14:30
Muhabir: Yasin Köz
Gaziantep'te 67 Yaşındaki Kadın 60 Yıllık Okuma Hayaline Kavuştu

Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesinde yaşayan altmış yedi yaşındaki Fatma Kaplan, eğitimde fırsat eşitliğinin ne denli kritik bir öneme sahip olduğunu gösteren çarpıcı bir hayat hikayesine imza atıyor. İnsan hayatında temel bir ihtiyaç olan ancak çeşitli toplumsal veya ekonomik nedenlerle geçmişte ulaşılamayan eğitim hakkı, ilerleyen yaşlara rağmen telafi edilebiliyor. Vatan Mahallesi sakinlerinden sekiz çocuk ve on dokuz torun sahibi Kaplan, tam altmış yıl boyunca içinde taşıdığı okuma yazma öğrenme hayalini nihayet gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Günlük yaşamında okuma yazma bilmemenin getirdiği sayısız engelle mücadele eden yaşlı kadın, Şahinbey Belediyesi tarafından bölge halkına sunulan eğitim imkanları sayesinde bu uzun soluklu hasretini dindiren en önemli adımı attı.

KARDEŞİ KABUL EDİLMEYİNCE ONUN DA HAYALİ YARIM KALDI

Fatma Kaplan'ın okuma yazma konusundaki bu derin tutkusu, aslında çocukluk yıllarında köy okulunun önünde yaşadığı ve hafızasından hiç silinmeyen acı bir hatıraya dayanıyor. Eğitim çağına geldiğinde babası tarafından kardeşi ve amcasının çocuklarıyla birlikte okula götürülen Kaplan, eğitim hayatına adım atmayı beklerken beklenmedik bir engelle karşılaştı. Okul yönetiminin kardeşini öğrenci olarak kabul etmemesi üzerine babası, Fatma Kaplan'ı da okula kaydettirmekten vazgeçti.

O gün okulun kapısından ağlayarak eve dönmek zorunda kalan küçük kız çocuğunun yaşadığı hayal kırıklığı, tam altmış yıl boyunca yüreğinde bir ukde olarak kalmaya devam etti. Kaplan, o dönemde en büyük hayalinin okumak, güzel bir meslek sahibi olmak ve nihayetinde öğretmenlik yaparak diğer çocuklara okuma yazma öğretmek olduğunu dile getiriyor. Ancak dönemin şartları ve ailesinin aldığı bu karar, onun eğitim hayatını başlamadan bitirmiş oldu.

MADDİ İMKANSIZLIKLAR VE GÜNLÜK HAYATIN ZORLUKLARI

Çocukluk çağındaki bu kırılmanın ardından geçen yıllar, Fatma Kaplan için yeni sorumluluklar ve ekonomik mücadelelerle şekillendi. Evlenen, sekiz çocuk dünyaya getiren ve zamanla on dokuz torun sahibi olan Kaplan, artan ev içi sorumlulukları nedeniyle eğitimine zaman ayıramadı. Ailesinin içinde bulunduğu maddi zorluklar, onun ilerleyen yaşlarında da herhangi bir ücretli eğitim programına veya kursa katılmasına engel teşkil etti.

Yıllar boyunca tabelaları okuyamamanın, resmi kurumlardaki işlemlerini tek başına halledememenin ve günlük yaşamın gerektirdiği en basit yazılı iletişimleri dahi kuramamanın sıkıntısını yaşadı. Okuma yazma bilmemenin yarattığı bu bağımlılık hali, onun kendi ayakları üzerinde durma ve sosyal hayata tam anlamıyla katılma isteğini her geçen gün daha da körükledi. İçindeki okuma ateşi hiç sönmeyen Kaplan, fırsat bulduğu ilk anda bu eksikliği gidermek için kararlı bir adım attı.

ÇEVRESİNİN TEPKİLERİNE KULAK ASMADAN BAŞARIYA ULAŞTI

Kaplan'ın hayatını değiştiren dönüm noktası, ikamet ettiği mahallede Şahinbey Belediyesi tarafından kadınlara yönelik ücretsiz okuma yazma kurslarının açılmasıyla gerçekleşti. Şehit Er Zeynel Direkçi Sosyal Tesisi bünyesinde başlatılan bu eğitim programını duyan yaşlı kadın, hiç vakit kaybetmeden kursa başvurusunu yaptı. Eğitim serüvenine başlarken çevresindeki bazı kişilerden "Bu yaştan sonra okuma yazma öğrenip ne yapacaksın?" şeklinde olumsuz ve heves kırıcı tepkiler alsa da kararından asla geri adım atmadı.

Eleştirilere kulak asmayan Fatma Kaplan, mahallesindeki diğer kadınlar ve komşularıyla birlikte kurs günlerini hiç aksatmadan düzenli bir şekilde derslere katılım sağladı. İlerleyen yaşına rağmen gösterdiği bu büyük azim ve disiplin, onun kısa süre içerisinde harfleri tanımasını ve heceleri birleştirerek okuma yazmayı sökmesini sağladı. Bugün kelimeleri kağıda dökebilmenin ve kendi metinlerini okuyabilmenin tarifsiz mutluluğunu yaşayan Kaplan, altmış yıllık bir rüyayı gerçekleştirmenin gururuyla sırasına oturmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.