Virüslerin her ne kadar yararlı olanları mevcut olsa da genel itibari ile bilinen çoğu virüs tehlike arz etmektedir. Sağlığımızı önemli ölçüde tehdit eden virüsler, birçok hastalığı beraberinde getirebilmektedir. Virüsler, bir hücreye girdikten sonra bu hücreye hükmetmek isterler. Virüslerle karşılaşan insan hücreleri korunmak amacıyla belirli proteinler salgılarlar. Fakat hücre içine yerleşmiş olan virüs kendini kopyalayarak tekrar üreyebilmektedir. Virüsün bu şekilde yayılmasına engel olunmayarak vücuda yayılması önlenmezse sonuç olarak hücre ölümüne neden olabilmektedir. Bu hücre ölümleri de bazı hastalıklara kapı açmaktadır. Virüslerin sebep olduğu bazı hastalıklar şu şekildedir:
Virüs Kaynaklı Hastalıklar
Kuduz Virüsü
Bu virüs genellikle köpek, kedi, tilki ve sincap gibi hayvanlarda görülebilmektedir. Bu virüs çeşidi, nadir olarak da olsa, insanlara da geçebilmektedir. Örneğin kuduz olan bir köpek bir insanı ısırdığında salyaları sayesinde bu virüsü ısırdığı kişiye de bulaştırır. Bu şekilde virüsün canlıya bulaşması sonucunda hücreler enfekte olarak hastalığa dönüşür. Bu virüsten korunmanın en iyi yöntemi kuduz aşısı olmaktır.
Uçuk (Herpes) Virüsü
Bu hastalık genellikle dudak, genital bölge ya da ağız etrafında çıkan uçuk şeklinde görülür. Uçukların içleri sıvı ile dolu olan küçük kabarcıklar şeklindedir. Bu kabarcıkların patlatılmaması uçukların diğer bölgelere bulaşmaması konusunda önem taşır. Bu hastalık bulaşıcıdır. Hastalığın bulaşıcılığında korunmak için kişiyle yakın temastan uzak durmak da fayda vardır.
Grip Virüsü
Grip virüsü daha çok hava ile bulaşan bir virüs çeşididir. Üst solunum yollarını olumsuz etkiler. Grip tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılmaz. Bunun nedeni grip hastalığının enfeksiyon temelli bir hastalık olmasından kaynaklanmasıdır. Hastalık sürecinde bol bol su içilmesinde fayda vardır. Ayrıca kişi bol miktarda dinlenmelidir.
AIDS ve HIV Virüsü
HIV, bağışıklık yetmezliği virüsüdür ve bu virüsün Afrika’daki bir şempanze türünde görülen SIV virüsünün mutasyona uğramasıyla meydana geldiği bilinmektedir. HIV virüsü, insanlarda AIDS hastalığına sebebiyet verir. Bu virüs, kişiye bulaştığı anda bağışıklık sistemini çökertme eğilimindedir. Bağışıklığın çökmesi sonucunda kişi en ufak bir hastalığa yakalandığında bile ölümcül sonuçlara gidebilmektedir. Halsizlik, yüksek ateş, ağızda mantar enfeksiyonları, ani zayıflama ve deride döküntü yaşama bu hastalığın belirtileri arasındadır.
Hepatit B Virüsü
Bu virüs halk arasında sarılık hastalığı olarak bilinen hastalığa sebebiyet vermektedir. Hepatit B karaciğerde görülmektedir. Bu virüs, siroz ve kanser gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Doğrudan temas ile ya da kan ile bulaşabilmektedir. Hastalıktan korunmak amacıyla restoran, kafe gibi beslenme alanlarından uzak durmak yararlıdır.
Bu virüslerin yanı sıra sağlığımızı tehdit eden başka virüslerde mevcuttur. Bunlar: sars virüsü, zona virüsü, zika virüsü, kızamık virüsü, ebola virüsü, domuz gribi, kuş gribi, çocuk felci virüsleri, kabakulak virüsleri bu virüs çeşitlerine örnek teşkil etmektedir. Tüm bu virüslerin neden olduğu hastalıklarının genelinde aşı ve serumlar kullanılmaktadır.