Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Valproik Asit Testi Nedir

    Sağlık konusunda yaşanan belli

    Sağlık konusunda yaşanan belli başlı hastalıkların tedavisinde kullanılan en önemli ilaç seçenekleri arasında valprolik asit gelir. Genelde herkes için söz konusu valprolik asit olduğunda bunun belirli bir değer aralığı yer alır. Meydana gelen bazı hastalıklar üzerinden ise kişinin ne tür hastalık içerisinde olup olmadığına yönelik bilgi sağlanır.

    Özellikle bu hastalıklar üzerinden valprolik asidin değer aralarının çok altında veya çok üstünde olduğunu anlamak adına valproik asit testi yapılır. Böylece gerçekleştirilen bu testler doğrultusunda kişinin yaşamış olduğu hastalıklar için ek tedavi bu ilaçları üzerinden gerçekleşir. O sebepten dolayı her insan adına valproik asit dengesinin önemi oldukça büyüktür.

    Valproik Asit Testi Ne Demek?

    Kanda yer alan valproik asidin miktarını anlayabilmek ve referans aralığında bulunup bulunmadığını ölçebilmek amaçlı yapılan testler valproik asit testi olarak ifade edilir. Herkesin kendi kan değer aralığı içerisinde belli bir valproik asit dengesi bulunmaktadır. Eğer bu değer aralığı içerisinde bir sorun var ise o vakit bazı hastalıklar söz konusu olabilir.

    Üstelik bu durum hem düşük kan değerleri hem de yüksek kan değerleri kapsamında meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı yaşanılacak bazı hastalıklara karşı ya da öncesinde valproik asit testi gerçekleştirmek büyük öneme sahiptir. Ortaya çıkan bazı belirtiler söz konusu olduğunda bu belirtiler üzerinden valproik asit uzman doktor kontrolü altında gerçekleşir.

    Valproik Asit Testi Neden Yapılır?

    Genelde her insan için valproik asit dengesi belli bir kan değer aralığında yer alır. Bu değer aralığının altına inildiğinde veya üstüne çıkıldığında birtakım sağlık sorunlarının söz konusu olduğu anlaşılır. Böylece buna bağlı olarak valproik asit ilaçları değerlendirilir ve uzman doktor komutanı altında kullanılır. Özellikle epilepsi, bipolar bozukluğu ya da migren gibi birçok farklı hastalık bu noktada ön plana çıkar.

    Bu hastalıkları önleyebilmek ya da bu hastalıkların tedavisini yapabilmek amaçlı, valproik asit testi gerçekleştirilmektedir. Böylece kan değerli aralığı içerisinde ne gibi bir miktar söz konusu olduğu anlaşılır. Sonuç olarak uzman doktor ele almış olduğu tedavi süreci kapsamında valproik asit ilaçlarını değerlendirmek suretiyle bu hastalıkların giderilmesi amaçlı çalışmalar sağlar.

    Valproik Asit Yüksek Olursa Ne Olur?

    Özellikle söz konusu valproik asit olduğu zaman bu durum daha çok yükselmesi üzerinden gerçekleşmektedir. Tabii aynı zamanda normal kan değer aralığı altında olduğu zamanda yine yaşanabilecek birçok farklı problem söz konusu olur.

    Örneğin bilinç bozukluğu ve bununla meydana gelen koma ve ölüme kadar gidebilecek tablolar ile karşı karşıya kalmak mümkün. Bu sebepten dolayı valproik asit değerinin düşük olması ciddi sorunlar meydana getirmektedir.

    Ancak daha çok yüksek olması ile beraber ortaya çıkan epilepsi ya da bipolar bozukluğu ve migren gibi sorunlar baş gösterir. Böyle durumlarda ise mutlaka uzman bir doktora görünülmeli ve yapılan kan testine bağlı şekilde değer aralığına uygun bir tedavi süreci ele alınmalıdır.

    Valproik Asit Testi Hangi Hastalıklar İçin Yapılabilir?

    Belirli bir kan değer aralığına sahip olması gereken valproik asit konusunda bunun anlaşılabilmesi için belli bir test yapılmaktadır. Ancak aynı zamanda bu test değer aralığının çok altında veya çok üstünde yaşanan durumlara bağlı olarak farklı hastalıklar için söz konusudur.

    – Epilepsi

    – Bipolar hastalığı

    – Şiddetli migren

    – Absans nöbetleri

    – Kısmi nöbetler

    – Jeneralize nöbetler

    Bu şekilde yukarıda verilen farklı hastalıklar sebebiyle valproik asit testi ele alınır ve uygulanır. Özellikle bu hastalıkların tedavi edilebilmesi için yapılacak test doğrultusun valproik asit ilaçları kullanılmaktadır.