Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uyuz Hastalığı Geri Mİ Geliyor?

Uyuz hastalığı vakalarında artış gözlemlenmesi, bu yıl sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Uyuz hastalığı vakalarında artış

Uyuz hastalığı vakalarında artış gözlemlenmesi, bu yıl sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Uyuz hastalığının belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak, kişilerin sağlığını korumak açısından önemlidir. Uyuz hastalığı nedir, belirtileri ve korunma yolları nelerdir sorularınızın cevaplarını öğrenmek için hemen ilgili kaynaklara başvurabilirsiniz. Sağlık tedbirlerini alarak, bu hastalığın yayılmasını önlemek hepimizin sorumluluğudur.

Uyuz Vakalarındaki Artış: Duruma Yakından Bakış Son aylarda ülke genelinde bildirilen uyuz vakalarının sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu durum kamuoyunda anlaşılır bir şekilde endişe yarattı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yakın zamanda yaptığı bir açıklamada konuya değinmesine yol açtı. Ancak artışa rağmen endişeye mahal olmadığı konusunda kamuoyuna güvence verdi. Aslında vakalardaki artış bir önceki yıla göre sadece %7 civarında. Peki uyuz tam olarak nedir ve belirtileri nelerdir? Bu bulaşıcı hastalığı önlemenin bir yolu var mı ve mevcut tedaviler nelerdir?

Uyuz Hatalığı Neden Olur?

Yedi yıllık kaşıntı olarak da bilinen uyuz, Sarcoptes scabiei akarının neden olduğu oldukça bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Bu minik akar derinin üst katmanlarına yerleşerek yoğun bir kaşıntı hissine ve kırmızı döküntülere neden olur. Akar genellikle enfekte bir kişiyle yakın fiziksel temas yoluyla veya giysi veya yatak takımı gibi kişisel eşyaların paylaşılması yoluyla yayılır. Uyuzun en sık görülen belirtisi, geceleri daha da kötüleşen kalıcı kaşıntıdır. Bu kaşıntıya sıklıkla sıvı içerebilecek küçük, kabarık şişlikler veya kabarcıklar eşlik eder. Vücudun etkilenen bölgeleri değişebilir, ancak uyuzun genellikle elleri, bilekleri, dirsekleri, koltuk altlarını ve el ve ayak parmakları arasındaki boşlukları etkilediği bilinmektedir. Ciddi vakalarda akar, yüz, boyun ve kafa derisi dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine de bulaşabilir.

Uyuz Hatalığı Nasıl Bulaşır?

Uyuz hastalığı bu hastalığa sahip bireyle olan doğrudan ve uzun süreli yakın temas ile bulaşıyor. Kişiden kişiye genellikle 15dk ila yarım saat bir sürede yakın temasla (aynı yatağı paylaşma, ele ele tutuşma gibi) bulaşıyor. Bu hastalığı yaşayan bireylerle birebir temasatn aynı eşyaları kullanmaktan uzak durmamız gerekiyor.

Haberler