Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Son Zamanlarda İsmini Sıkça Duyduğumuz Balon Balığı Nedir?

    Balon balığı genel olarak zehirli yapısı ve çevresine verdiği zararlı etkiler ile gündemdedir. Peki; balon balığı yenir mi, balon balığı tüketilir mi?

    Son Zamanlarda İsmini Sıkça Duyduğumuz Balon Balığı Nedir?

    Deniz ekosistemlerinde uzun yıllar varlıklarını sürdürebilen yaklaşık 36 bin farklı balık türünden sadece iki tanesi günümüzde hala önemli bir konumda yer almaktadır. Balon ve aslan balıkları, hem zehirli olmaları hem de çevreye verdikleri zararlar nedeniyle gündemde sıklıkla yer almaktadır. Balon balığı genel olarak zehirli yapısı ve çevresine verdiği zararlı etkiler ile gündemdedir. Peki; balon balığı yenir mi, balon balığı tüketilir mi?

    Balon balıkları oldukça tehlikeli bir türdür. Ülkemizde denizlerdeki varlığı yaklaşık olarak 2000’li yılların başlarında tespit edilmiştir. Balon balıkları, günümüzde alanında uzman bazıkişiler tarafından pasif zehirli balık türü olarak da adlandırılmaktadır. Dikenlerinde zehir bulunmamaktadır. Bu balık türleri, kendilerini tehlikede hissettikleri zaman, rakibine av olmamak için karım kısımlarını şişirirler. Yaptıkları bu davranış ile birlikte de büyüklüklerinin yaklaşık olarak iki katına çıkma potansiyeline sahiptirler.

    Balon Balığı Öldürür Mü?

    Tetrodotoksin (TTX), balon balıklarının neredeyse tamamında yer alan ve karaciğerlerinde depolanan bir kimyasal türüdür. Balon balıklarının etlerinde bulunan bu zehir, siyanürden 1200 kat daha etkilidir. Durumun bu şekilde olması da balon balığı tüketimi ölümcül yapmaktadır. Balon balığını tüketmenin yanı sıra sadece dokunmak bile ölüme yol açabilmektedir. Balon balıklarının bu kadar tehlikeli bir yapıya sahip olmasından dolayı tüketilmesi ve dokunulması oldukça zararlıdır. Bundan dolayı balon balıklarından temas edilmekten kaçınılması gerekmektedir.

    Denizlerde istilacı olarak görev yapan bu balıklar, tetrodotoksin üretebilme özellikleri nedeniyle kas felci, nefes darlığı ve dolaşım yetmezliğine bağlı ölüme neden olabilen zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedirler.

    Balon Balığı Hakkında Uzmanlar Uyardı!

    İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan, “Balon balığının etinde tetrodotoksin (TTX) kimyasalı denilen bir zehir bulunmaktadır. İnsan ölümüne kadar gidebilen rahatsızlıklar oluşturabilirler” dedi.