Sinüzit: Sinüsler, yüz kemikleri ve kafatası kemikleri arasındaki boşluklardır. Sinüs kelime anlamı olarak sığ boşluk demektir. Toplam 4 adet sinüs bulunmaktadır. Sinüslerin içleri solunum yolu hücreleri ile doludur. Solunum yolu hücrelerinin işlevleri arasında, solunan havayı ısıtma, havanın içindeki yapancı partiküllerin vücuda girmesini önleme, mukoza sıvısı salgılama, havayı nemlendirme gibi şeyler vardır.
Sinüzit ise, sinüsleri örten tabakanın iltihaplanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Sinüzitte, sinüslerin ağız kısmı iltihap ve ödem ile kaplanır. Sinüzitin sebebi bakteri ve virüsler olabilmektedir. Sinüzitin genel 4 adet çeşidi vardır. Bunlar;
- Akut rinosinüzit
- Subakut rinosinüzit
- Rekürren akut rinosinüzit
- Kronik rinosinüzit’ dir.
Peki, sinüzit neden olur? Sinüzit teşhisi nasıl koyulur? Sinüzit tedavisi nasıl yapılır? Sinüzit riskine karşı neler yapabiliriz? Aklınızda sinüzit ile ilgili soruların kalmaması için yazımızın tamamını okumanız yeterlidir.
Neden Sinüzit Oluruz?
Sinüzitin belirli ve tek bir nedeni yoktur. Sinüzit kişisel faktörler ve çevresel etkenlerin birleşimi sonucu vücutta meydana gelebilir. Özellikle sinüzit, alerjiye yatkın yani atopik vücutlarda sıkça karşılaşılan bir sorundur. Alerjik bünyelerde sinüzit, aşırı soğuk havalardan, hayvan tüylerinden, sigara dumanından, hava kirliliğinden ve tozlardan kaynaklı ortaya çıkabilir. Bunun dışında sinüzit, geniz eti, burun eğriliği, bağışıklık sistemi yetersizliği kronik sinüzit belirtileridir. Ayrıca diş enfeksiyonları ve yabancı cisimler de sinüzitin ortaya çıkmasını tetikler. Sürekli suda kalmak da örneğin yüzücülerde de sinüzit riski yüksektir ve sık rastlanır. Üst solunum yolu enfeksiyonları olanlarda ve sık sık uçak ile seyahat edenlerde, sık hava değişimleri ve basınç yüzünde sinüzit olma riski yüksektir. Neyse ki sinüzit, aşırı bir probleme yol açmayan bir rahatsızlıktır.
Koyu kıvamlı burun akıntısı, yüz bölgesinde ağrı oluşması ve burunda tıkanıklık akut sinüzitin kesin belirtileridir. Buna ek olarak geceleri artan öksürük ve baş ağrısı da belirtiler arasındadır. Çocuklarda ise saydığımız belirtilere ek yüksek ateş görülebilir. Sinüzit genel olarak risk taşımayan bir rahatsızlık olsa da müdahale edilmeyen sinüzit vakaları bazı problemlere yol açabilir. Bunlar kısaca;
- Kalıcı hale gelen koku kaybı
- Sinüs enfeksiyonunun gözlere sıçraması
- Menenjit yani beyin zarının iltihaplanması
- Kafatası kemiklerinin iltihaplanmasıdır.
Sinüzit şüphesi taşıyor iseniz mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Sinüzit Tanısı Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzit tanısı, başvurduğunuz doktor tarafından fiziki muayene yapılması sonucu, sinüzitin nedeninin viral mi yoksa bakteriyel mi olduğunun anlaşılması kullanılacak ilaçların seçiminde ve izlenecek yolda etkilidir. Bunun dışında hastalığın seyrine göre doktorunuz tarafından radyolojik testler de istenebilir. Peki, sinüzit nasıl tedavi edilir?
Sinüzit için genellikle destek tedavisi uygulanır. Bunun amacı sinüzit belirtilerini azaltmak ve kontrol altına almaktır. Destek tedavi içinde, günlük vücuda su alımın artırılması, burun spreyleri ve ortamın havasını nemlendiren makineler şeklinde sağlanabilir. Sinüzit sebebi bakteriyel kaynaklı ise, doktorunuz antibiyotik tedavisine başlayarak süreci kontrol altına alacaktır. Genel olarak tek tip bir tedavi mevcut olmadığı için, sinüziti tetikleyen etkenlerden kaçınmak, sinüzite neden olan bir hastalık varsa onun tedavisinin sağlanması veya alerjik bir sinüzit problemi varsa, alerjen maddeleri kontrol altına almak, azaltmak veya alerjik ilaçlar ile tedavi etmek gereklidir.
Sinüziti Önlemek Adına Neler Yapmalıyız?
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz
- Sigara ve hava kirliliği olan yerlerden uzak durulmalı
- Alerjik reaksiyonlar gösteriyorsanız tedavi olmak
- El hijyenine önem göstermek
- Yukarıda yazılan belirtileri gösteriyor iseniz doktora başvurmak