Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Klasik Çay Tabağının İlginç Anlamını Biliyor Musunuz?

    Her yerde kırmızı, mavi ya da yeşil olarak karşımıza çıkan o “klasik” çay tabağının anlamını biliyor musunuz?

    Klasik Çay Tabağının İlginç Anlamını Biliyor Musunuz?

    Neredeyse tüm evlerde karşımıza çıkan ve mekanlarda da vazgeçilmez olarak kullanılan o klasik çay tabaklarının bir anlamı olduğunu bilen oldukça azdır. “Neden hep bu çay tabağı?” diyenlerin de oldukça çok olduğunu tahmin ederek, bu çay tabağının ilginç anlamlarını sizler için derledik…

    Ülkemizde geleneksel bir çay tabağı haline gelen beyaz tabakta genelde kırmızı olan ancak nadiren de olsa mavi ya da yeşili olan, ortasında ve kenarlarında ise bir figür olan bu çay tabağının ismi “Acem çay tabağı” olarak geçiyor. Kökeni İran’a ait olan bu çay tabağı, İran’da nabeki ismiyle biliniyor. İlk tasarımını yapan kişi ise ne yazık ki anonim.

    Genel olarak kırmızı detayı ile bilinen bu çay tabağında 7 tane kırmızı renk bulunuyor. Bu desenlerin genelde kırmızı olarak tercih edilmesi ise çayın tavşan kanı olarak ve taze şekilde görünmesini sağlıyor. Eğer tabağın tamamı kırmızı olsaydı çayın acı ya da bayat olduğu düşünülecekti.

    Tabağın orta ve yan kısmında bulunan motifler ise “penç” adıyla anılıyor ve genelde Türk sanatında kullanılıyor. Kırmızı desenlerin ise parmak izini temsil ettiği ve haftanın 7 gününe ithafen 7 tane olduğu söyleniyor. El yapımı ve köylülerin emeği anlamında da parmak izi olarak anılıyor.

    Geleneksel çay tabağı olan bu motife sahip tabak, içtiğimiz çaylardaki o tazeliği ve görünümü elde etmeye de katkı sağlıyor. İnce belli çay bardağı ile bütünleşen bu tabak, hala birçok yerde kullanılarak çaya tat vermeye devam ediyor.