Namaz kılan Müslümanlar için kıble yönünün bilinmesi oldukça önemlidir. İbadetin bir parçası olan kıble, o an Kabe’nin hangi yönde olduğunun bilinmesi durumudur. Teknoloji ilerlediği için kıble yönü her an bulunabilmekte ve Kabe’nin yeri öğrenildiği için ibadetler aksamadan devam edebilmektedir.
Kıble yönünü belirlemek için kullanılan bir uygulama olan Google Haritalar kıble yönünün her saatte ve mekanda bulunabilmesini sağlar. Cep telefonları, tablet ya da bilgisayar üzerinden bu bilgiye erişilebilmektedir. İhtiyaç duyulan tek şey teknolojik bir cihaz ve internet bağlantısıdır.
Haritada Kıble Nasıl Bulunur?
Teknolojinin gelişmesi, Kıble’nin yerinin uydu görüntüsü sayesinde bulunabilmesini sağlar. Dünyanın her yerinde, istenen her anda kıble yönü bulunabildiği için namaz gibi ibadetler eksiksiz şekilde tamamlanabilir. Kişiler, kendi evlerinden çok uzağa gitmiş olsa bile Google haritalar kıble bulma yöntemi sayesinde namazlarını kıbleye göre kılabilir.
Haritada kıble yönünü bulabilmek için Kabe’nin bulunması gerekir. Bunun için internet bağlantısı olan bir cihazda kıble Google Maps uygulamasıyla bulunabilir. Bireyin bulunduğu konum, cihazlar tarafından algılanabildiğinden dolayı Kabe’ye dönmek için cihazı hangi yönde tutması gerektiğini gösterir. Bu sayede, kişinin cihazı çevirerek Kabe’yle aynı hizaya getirmesi ve namazını kılabilmesi mümkün olur.
Google Haritalar ile Kıble Nasıl Bulunur?
Oldukça pratik bir biçimde Google Online Haritalar kıble bulma işlemi yapılabilir. Yalnızca uygulamaya giriş yaparak Kabe’nin yerinin saptanması gerekir. Konumun belirlenmesiyle birlikte, akıllı cihazların özelliği devreye girer ve Kabe’nin tam olarak hangi tarafta olduğu saptanabilir. Bunun için aşağıdaki adımların sırasıyla takip edilmesi gerekir.
- Telefon, tablet ya da bilgisayarda Google Haritalar uygulaması açılır.
- Eğer gerekliyse konum paylaşımı için izin verilmelidir.
- Arama çubuğuna “kıble” ya da “Kabe” yazılmalıdır.
- Aşağıda çıkan kıble işaretine tıklandığında Kabe’nin yeri gösterilir.
- Ok işaretine doğru dönmek için cihazın çevrilmesi yeterli olur.
- Uygulamada ok ve Kabe yönü aynı çizgiye geldiğinde kıblenin yeri bulunmuş olur.
Eğer kullanılan cihazın hareket ettirilmesi mümkün değilse, tahmin yürüterek de kıble yönü bulunabilir. Bunun için cihaz üzerinde ok ve Kabe yönünün ne tarafta kaldığına bakılmalıdır. Kişinin bulunduğu konumda cihazın yönü neresiyse, tahmini bir açıyla dönülmesi Kabe yönünün saptanmasını kolaylaştırır.
Kullanılan uygulama, cep telefonları ya da tabletle yapıldığında daha etkin şekilde sonuç verir. Cihazlar hareket ettirilebildiği için okun yönü düz bir çizgi oluşturacak kadar etkili olur. Ancak hareket ettirilmesi mümkün olan bir cihaz yoksa, Google harita kıble bulma seçeneği sayesinde güneşi ya da kutup yıldızını baz alarak namaz kılınacak yerin Kabe’yle olan açısı da saptanabilir.
– Şu Anki Konuma Göre Kıble Neresi?
Google Haritalar uygulaması, şu anki konuma göre kıblenin neresi olduğunu gösterebilir. Bu nedenle dünyanın her yerinde kıble yönünü bulabilmek mümkündür. Üstelik çok pratik bir uygulama olduğu için namazdan yalnızca birkaç dakika öncesinde uygulamayı açmak, namaz süresi gelmeden kıblenin bulunabilmesine yardımcı olur.
Şu anki konuma göre hareket edildiğinde, kişinin mevcut konumunu açması ve cihazın bu konumu algılaması için beklemesi gerekir. Kısa süre içinde mavi bir nokta halinde mevcut konum görülür. Ucunda ok bulunan bu nokta, cihazın döndürülmesiyle birlikte hareket edeceğinden dolayı mevcut durumda kıblenin hangi yönde kaldığını bulabilmeyi sağlar.
Google Haritalar sayesinde kıble yönünü bulmak ve namazları zamanında kılmak mümkündür. Ancak eski ya da mevcut konuma göre kıble yönü bulurken cihazın düz tutulmasına ve kesintisiz bir internet bağlantısı olmasına özen gösterilmelidir.