Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Elektrik Kesintisi Sonrası Çamaşır Makinesi Çalışmıyor

    Elektrik Kesintisi Sonrası Çamaşır Makinesi Çalışmıyor

    Elektrik kesintileri günlük yaşantıları olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. Bazen elektriklerin geri gelmesi de elektronik eşyalarda sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Özellikle çamaşır makinesi gibi temel ev aletlerinde, elektrik kesintisi sonrasında çalışmama gibi durumlar görülebilir. Eğer çamaşır makinesi elektrik gelmesine rağmen çalışmıyorsa sorunun kaynağını anlamak ve gerekliyse servisten yardım istemek gerekir.

    Elektrik Kesintisi Sonrası Çamaşır Makinesi Neden Çalışmaz?

    Genellikle elektrik kesintisi sonrası çamaşır makinesi çalışmıyor sorununun kaynağı ani gerilim değişiklikleri olur. Elektrik kesintisiyle ortaya çıkan ani gerilim farkı, çamaşır makinesindeki elektronik aksama zarar verebilir. Bu durumda genellikle makine çalışmaz ve parça değişikliği gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca elektrik kesintisinden sonra çamaşır makinesi bozuldu gibi şikayetlerin sebebi şunlar olabilir:

    – Sigorta sorunları: Elektrik kesildiyse makinenin sigortası atabilir. Sigortanın düzeltilmesiyle birlikte sorun çözülür.

    – Su baskını: Su baskını ve elektrik kesintisi aynı anda yaşandıysa ya da makine çalışırken elektrik gittiyse makinenin elektronik araçları zarar görebilir. Bu da makinenin çalışmasına engel olabilir.

    – Kontrol kartı arızası: Bazı durumlarda elektrik kesintisi kontrol kartına zarar vererek makinenin çalışmasını etkileyebilir, işlevselliğine zarar verebilir.

    – Su ventilleri arızası: Arıza durumunda makine kapağı kilitleniyor ama su almıyorsa, elektrik kesintisi sırasında su ventilleri yanmış olabilir.

    Servis Çağırmadan Önce Neler Yapılmalıdır?

    Eğer çamaşır makinelerinde aniden bir sorun ortaya çıkmışsa ve bu sorun elektrikler kesildikten sonra fark edildiyse servis çağırmadan önce bazı kontroller yapılabilir. Prizin çalışır durumda olup olmadığı ve sigortanın atıp atmadığı ilk olarak bakılması gereken sorunlardır. Makinenin sigortası atmışsa yalnızca sigortayı düzelterek eşyayı çalışır hale getirmek mümkündür.

    Servisi aramadan önce elektrik kesintisi sonrası çamaşır makinesinin bozulması durumunda su girişi ve tahliye hortumu da kontrol edilmelidir. Eğer mümkünse filtreler temizlenmeli, makinenin tıkanıp tıkanmadığına bakılmalıdır. Ayrıca akıllı cihazların gösterge ekranında bir hata kodu belirtilmişse, kullanım kılavuzundan hatanın anlamı araştırılmalıdır. Sorun çözülemediyse bir servisten yardım istenmelidir.

    Elektrik Kesintisi Sonrasında Çamaşır Makinesinde Muhtemel Arıza Durumları

    Genellikle çamaşır makinelerinde elektrik kesintisine bağlı olarak motor sorunları, su valfi arızası, tıkanıklık, ana kartın yanması, kontrol kartı arızası gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu gibi sorunlar bireysel olarak değil bir servis ya da uzman tarafından çözülmesi gereken durumlardır.

    Parça onarımı ya da değişikliği olmadığı sürece çamaşır makinesinin yeniden çalışması mümkün olmayabilir. Ayrıca yeterli bilgiye sahip olmayan kullanıcıların makineyi zorla açması gibi durumlar daha çok zarara neden olabilir. Bu nedenle çamaşır makinelerini düzeltmeye çalışırken, çalışan kısımları da bozmamaya dikkat edilmelidir.

    Elektrik Kesintisi Sırasında Çamaşır Makinesine Ne Yapılmalı?

    Kesinti sonrasında çamaşır makinesinin zarar görmemesi için elektrik gittikten sonra fişinin çıkarılması gerekir. Özellikle çalışan makinelerde bir anda gerilim farkı oluşacağından dolayı makine zarar görebilir.

    İlk olarak kapatılan daha sonra da fişten çıkarılan makineler, elektrik geldikten sonra bir müddet beklenerek yeniden fişe takılabilir. Ancak fişe sonradan takılsa bile makinede bazı arızalar ortaya çıkabilir. Bu durumda oluşabilecek sorunların incelenmesi ya da servisten yardım alınması daha doğru olur.

    Kesinti sırasında çamaşır makinesi çalışmıyorsa genellikle bir sorun teşkil etmez. Makine kapalı durumda olduğundan dolayı gelen ya da giden elektriğin cihaz üzerinde bir etkisi olmaz. Ancak makinenin içinde çamaşır olup olmamasından ziyade, tüm ışıklarının kapalı olması ve makinenin çalışmaması gerekir.

    Yine de fişi çekmek ve makinenin elektrikten bağımsız olmasını sağlamak daha doğrudur. Ayrıca fişi çekilen makineler çalışır halde değilse, nem dengesinin korunması açısından kapaklarının açılarak bekletilmesi mümkündür.