Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

El Hijyeni: Doğru El Hijyeni Nasıl Sağlanır? El Hijyeni ile İlgili Yanlış Bilinenler!

Ellerimizi yıkamak bazen ellerimizi tam anlamıyla temizlediğimiz anlamına gelmeyebilir. O yüzden el temizliği çok önemlidir.

Ellerimizi yıkamak bazen ellerimizi

El Hijyeni: Doğru El Hijyeni Nasıl Sağlanır? El Hijyeni ile İlgili Yanlış Bilinenler!

Günlük yaşantımızda en çok kullandığımız uzvumuz ellerimizdir. Bilerek ya da bilmeyerek dokunduğumuz eşyalar, yiyecekler, yüzeyler ve birçok zararlı bakteri taşımaktadır. Hal böyle olunca ellerimiz sağlığımız için zararlı birçok çeşit bakteriler ile dolar. Bu bakterili eller ile yüzümüze, ağzımıza, gözümüze, burnumuza ve daha birçok yerimize dokunuruz. Böylece kendimizi sağlık konusunda riske atmış oluruz.

Ellerimizin bakterili olduğunu bile bile yine de kullanırız. Daha doğru bir tabirle kullanmaya mecburuz. Bazen dikkat etmeye çalışsak bile istemsiz olarak yine ellerimizi kullanırız. Bu açıdan bakıldığından ellerimizi olabildiğince temiz tutmaya çalışmalıyız. Ellerimizi temiz tutarken dikkat etmemiz gereken küçük ama önemli detaylar vardır. Ellerimizi yıkamak bazen ellerimizi tam anlamıyla temizlediğimiz anlamına gelmeyebilir. O yüzden el temizliği çok önemlidir.

El Hijyeni

El hijyeni sağlığımız için çok önemlidir. Ellerimiz adeta bakteri deposudur. Bu yüzden ellerimizi çok iyi yıkamalıyız. Ellerimizi yıkarken kullanacağımız teknikten tutun, ne kadar sürede yıkayacağımız ve kullandığımız temizlik malzemesine kadar her şey çok önemlidir. El yıkama kişisel temizliklerin en başında gelir. Çünkü ellerimiz gözle görmediğimiz bakteriler ile doludur ve temizlemesi gereklidir. Ellerimizi temizlemenin ilk yolu düzenli yıkamaktan geçer. Ellerimizi yıkamak için gözle görülür bir kir yada sebep aramaya gerek yoktur. Her saat başı yıkamak sizi birçok bakteriye maruz kalmaktan koruyacak en etkili yöntemdir. Eller yıkanırken suyun ılık olması önemli bir detaydır. Kullanılan sabunun kalitesi de çok önemlidir.

El Yıkama Yöntemi

Eller öncelikle suyun altında 10 saniye kadar durmalıdır. Bu ön temizleme niteliğindedir. Daha sonra yeterince sıvı sabun ya da kalıp sabunu avucumuza alarak iyice köpürterek 30 saniye boyunca parmak aralarını avunun içini, parmak uçlarını, tüm parmakları ve elin dış kısmı bileğe kadar köpük ile yıkanır. Son işlem olarak iyice durulanır.

Nemli ortamlar bakterilerin üremesini kolaylaştırdığı için el yıkadıktan sonra iyice kurulamak da çok önemlidir.

Ellerimizi Yıkamamızı Gerektiren Nedenler

Ellerimizi yıkamamız gereken nedenlerin başında paralar ve cüzdanlar gelir. Gün boyunca sık sık dokunduğumuz en mikrop barındıran yer para ve cüzdanlarımızdır. Elden ele geçen paralar bakteri yönünden çok tehlikelidir. Dolayısıyla paraların konulduğu cüzdanlar da bir o kadar tehlikelidir. Kapı kolları özellikle tuvalet kapıları, merdiven tırabzanları, toplu taşıma araçlarındaki tutma yerleri herkes tarafından sık kullanılan yerler olduğu için buralar ile temas edildiğinde mutlaka eller sık sık yıkanmalıdır.

l Dışarıdan eve gelindiği zaman

l Yemek hazırlanırken

l Yemekten önce ve sonra

l Yatmadan önce ve sabah kalktığında

l Göz, ağız, diş temizliği yapılmadan önce

l Tuvaletten önce ve sonra

l Hapşırma, öksürme gibi durumlardan sonra

l Vücudumuzda ya da her hangi bir alanda kirli bir yere dokunduktan sonra

l Bozulmuş gıdalara dokunduktan sonra

l Başkaları tarafından kullanılan alanlara dokunduktan sonra

l Tuşlu telefon, atm gibi yerlere dokunulduğunda ellerimizi hemen olması gerektiği şekilde yıkamalıyız.

Elleri yıkamak bir alışkanlık haline gelmedir. Aslında genel anlamda temizlik mecburiyet değil olması gereken bir durumdur. Çocuk yaşlarda bu bilinç kazandırılmalıdır.

Haberler