Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Direkt Coombs Testi Nedir

    Farklı hastalıkları teşhis etmek

    Farklı hastalıkları teşhis etmek ve tedavi yöntemi bulmak veya kan nakli esnasında yaşanabilecek olası sorunları önlemek için direkt coombs testi kullanılmaktadır. Özellikle çok önemli ve risk taşıyan hastalıklar için önemli bir faktör olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda kısaltılmış haliyle DAT testi olarak da bilindiğini söylemek mümkündür.

    Genel olarak kan testi ile birlikte ortaya çıkan ve belirli aralık değerleri bulunan bir ölçümdür. Yapılacak test ile birlikte ortaya çıkan kan değerleri kapsamındaki ölçüm üzerinden duruma göre çözüm yöntemleri ele alınır. Aynı zamanda bebekten yetişkinlere kadar herkes ve her yaş için ele alınan, kullanılan ve değerlendirilen bir test olduğunu söylemek mümkündür.

    Direkt Coombs Testi Nedir?

    Direkt coombs testi aynı zamanda DAT testi olarak da bilinmektedir. Farklı hastalıkların veya kan nakli kapsamında yaşanan durumlara karşı tanı ve takibi için kullanılan bir laboratuvar bulgularından biri olarak öne çıkar. Doğumdan itibaren bebeklerde ya da farklı yaş gruplarındaki yetişkinlerde kullanılan bir tür kan testi olduğunu söylemek mümkün.

    Kan değer aralığı kapsamında ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak alt ve üst aralık dahilinde tanı veya tedavi gerçekleştirilir. Daha doğrusu yapılacak olan test ve kanı üzerinden ne tür bir tedavi uygulanacağına dair bilgi alınır. Bu sebepten dolayı günümüzde en önemli laboratuvar bulguları içerisinde yer alan ve risk taşıyan hastalıklar için değerlendirilen bir yöntem olduğunu söylemek mümkün olur.

    Direkt Coombs Testi Ne İçin Yapılır?

    Birçok değişik hastalıkların tanı ve tedavisini gerçekleştirmek ya da kan nakli üzerinden durumlara karşı kontrol sağlayabilmek için direkt coombs testi yapılmaktadır. Tabii bunu farklı hastalıklar üzerinden maddelendirme doğrultusunda ele almak mümkündür.

    – İmmün kaynaklı hemolitik anemiyi belirlemek

    – Yeni doğan bebeklerde kan uyuşmazlığı tanımını sağlamak

    – Yenidoğan sarılığın tanı ve takibini gerçekleştirmek

    – Kan nakli esnasında antikor uyuşmazlığının takibini yapabilmek

    Şekilde yukarıda verildiği gibi farklı hazırlıklar ya da tanılar için günümüzde direkt coombs testi yapılmaktadır. Aynı zamanda DAT testi olarak bilinmesi ile birlikte değer aralığı bilinmesi gereken önemli bulgular içerisinde gelir.

    Direkt Coombs Testi Nasıl Yapılır?

    Özellikle direkt coombs testi daha çok kan uyuşmazlığı karşısında yapılan bir tür test olarak öne çıkar. Genelde doğumdan önceki anne ve babalar için gerçekleşen önemli bir testtir. Elbette bunun dışında farklı hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda ele alınan bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür.

    Bu konuda gebe olan anneden kan örneği alınmak suretiyle teste tabi tutulur. Daha sonra yapılan test ile beraber kan uyumanın olup olmadığına bilgiler elde edilir. Böylece kan uyuşmazlığını olup olmadığı ortaya çıkarılır ve yapılması gerekenler ele alınır. Aynı şekilde yine farklı hazırlıklar için kan nakli yapılmak istediğinde veya tedavi söz konusu olduğun kan örneği üzerinden laboratuvar ortamında test gerçekleşmektedir.

    Direkt Coombs Testinin Önemi Nedir?

    Özellikle kan nakli söz konusu olduğunda kan uyuşmazlığının önüne geçebilmek ve ciddi sorunlar yaşanmaması için direkt coombs testi yapılmaktadır. Örneğin gebe olan kişiden alınacak kan örneği ile beraber anne ve babanın kan uyuşmazlığı üzerinden çözüm yöntemleri sağlanır.

    Aynı zamanda otoimmün hemolitik anemi, yenidoğanda yaşanan hemolitik hastalığı ya da ilaç kullanımına bağlı transfüzyon reaksiyonları karşısında değerlendirilir. Böylece alınan kan değerleri üzerinden çalışmalar yapılır ve buna göre nasıl bir tedavi yöntemi ele alınacağına dair kararlar verilir. O yüzden bu konuda çok önemli bir araştırma olması ile beraber laboratuvar ortamında gerçekleşen bir tür kan testidir.