Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    80 Yaş Üstü Güney Koreli Deniz Kadınları! Derin Sularda Yaşam Mücadelesi Veriyorlar…

    Güney Kore JejuAdası’da yaşam sürdüren ve “Haenyeo” yani “deniz kızı” anlamına gelen 80 yaş üstü bayanlar, suyun altından çıkarttıkları ürünleri satıp ailelerini geçimini sağlamak için çabalıyorlar. Koreli Deniz Kadınları

    80 Yaş Üstü Güney Koreli Deniz Kadınları! Derin Sularda Yaşam Mücadelesi Veriyorlar…

    Güney Kore JejuAdası’da yaşam sürdüren ve “Haenyeo” yani “deniz kızı” anlamına gelen 80 yaş üstü bayanlar, suyun altından çıkarttıkları ürünleri satıp ailelerini geçimini sağlamak için çabalıyorlar. Haenyeolar adlı bu yaşam tarzı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bile yer almaktadır. Koreli Deniz Kadınları

    Peki Haenyeolar ne yapar ve yaşam tarzı nedir?

    Haenyeolar üstünde 370 volkanik tepe bulunan JejuAdası’da hayatlarını sürdüren, 9 metre derinliğe kadar tüpsüz dalış yapıp yaklaşık olarak 1,5 dakika su altında kalabiliyorlar.

    UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Haenyeolar, denizin altından topladığı kabuklu canlıları karada turistlere satip geçimlerini sağlıyorlar.

    Bir haber muhabirine Kore Turizm Organizasyon Pazarlama Sorumlusu Maide Serin Çığ, Haenyeolar ve Jeju Adası’ndaki hayat sürdürenler hakkında bilgiler verdi.

    JejuAdası’dakiHaenyeoların geçmiş tarihin çok eski olduğu konusuna değinerek Maide Serin Çığ, “ Pek çok bölgede Haenyeo yer almakta fakat bunların en eskisi JejuAdası’daki yaşam sürdürenler. Burada bulunan Haenyeolar gayet çalışkan ve güçlü olmaları ile bilinmekte” ifadelerine yer verdi.

    Haenyeolar genellikle 80 üstü yaşında veya 80 yaşında olduğu konusunu da vurgulayan Maide Serin Çığ, “ Orada yapılan için zorluğu ve toplumun gelişmesi Haenyeo sayısının azalmasına sebep oluyor. Yeni nesildeki insanlar artık bu işi yapmak istemiyor. Bundan dolayı da Haenyeoların yaşları her geçen gün maalesef artıyor” ifadelerine yer verdi.

    Kore Turizm Organizasyon Pazarlama Sorumlusu Maide Serin Çığ, Haenyeoların seviyeleri başlangıç, orta ve usta olmak üzere 3 sınıfa ayrılan ve arasında usta çırak ilişkisi olduğunu da bildirdi.

    Haenyeolar dizilere konu oldular

    Kore Turizm Organizasyon Pazarlama Sorumlusu Maide Serin Çığ, dizide geçimlerini sağlamak için şehir merkezinden adaya inip sonra Haenyeo olan genç bayanlar ile Jeju Adası yerlisi gencin aşk hikayesini ele alarak anlatan bir dizidir.

    82 yaşındaki Haenyeolardan Park Yeonja, kendini bildiği dünden bugüne kadar dalgıçlık yaptığı söylenerek, “ Haenyeolar mesleğini annemden öğrendim ve şimdi de kendi kızıma öğretmeye çalışıyorum” ifadesini kullanarak konuştu.