Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yanlış Diyetlere Dikkat!

    Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek, yaz aylarında yapılan yanlış diyetlere dikkat çekerek, konu ile ilgili bilgi verdi.

    Beslenme Danışmanı Yasemin Özen

    Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek, yaz aylarında yapılan yanlış diyetlere dikkat çekerek, konu ile ilgili bilgi verdi. 

    Yaz geldi ve bikini beden olmak için hızlıca yanlış diyetler yapılabiliyor, burada önemli olan 1 haftalık -5 kg vermek ve bikini beden olmak için aç kalmak hedefiniz olmamalı.

    Aç kalmak yağ depolatacaktır. 1 haftada 5 kg vermek istiyorum dediğiniz süreç için zamanı yayarsanız bunu başaracaksınız. Gerçekçi hedefler koyarsanız verdiğiniz kiloları geri almayacaksınız. Ben hemen zayıflamak istiyorum diye düşündüğünüz o yolculuk, yağ depolamaya dönüşecektir.

    Bedeni komple ve sürekli aç bırakmak demek metabolizmanın yavaşlaması ve bedenin yağı tutması demektir. Organlarınızın yaşamına devam edebilmesi için kullanması gereken enerji gerekli olan açlık sebebi ile metabolizma yavaşlayacak ve siz kilo vereceğinizi düşünürken 1 haftada 2 kg veremeyeceksiniz. Çünkü beyniniz açlık ve kıtlık sinyallerini alacak , siz diyet sözcüğünü kullandıkça kıtlığa girecek ve bu kısır döngü ”yoyo”etkisine dönüşecek olup kilo al ver durumuna dönecektir.

    Bedeninizin yağ depolamaması ve yağdan kilo vermek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli nokta gece açlığı yapmanızdır. Yapılan bilimsel çalışmalar ve Asyalıların uzun yaşamasının sırrı olarak kabul edilen gece açlığı, midede bulunan besinler sindirildikten sonra enerji kullanımı için depo yağlarının tüketilmesi ile gerçekleşir.

    Gece açlığı ve yağ yakımı olabilmesi için midenin akşam 22.00 de komple boş olması ile mümkündür. Saat 18.00 gibi hafif bir beslenme tercih ettiyseniz yağ yakıcıların devreye girdiği ve gece 2 ye kadar aktif olduğu bu zamanı harika geçireceksiniz demektir.

    Mide boş olmadığı sürece beden yağ yakımına başlayamayacaktır. Yağ yakımı mide boş olduğunda ve uyku öncesinde balladığında şifadır.

    Öyleyse canımız insülin yağ depolamayı severken siz geve atıştırdığınızda insülin hemen gelen besinleri yağa çevirmeye başlayacaktır.

    Yağ yakımı için basit ve çok önemli prensipler ;

    · Gece açlığı yapıpı akşam 17.00-18.00 de yemeğini bitirmeliyiz.

    · Her öğünden 30 dk önce 2 bardak su içilmeli.

    · Öğünden hemen sonra su içmeyin 1 saat geçmesini bekleyin ki sindirim bozulmasın kabız sorunu ortaya çıkmasın.

    · Sabah 1 saat tempolu yürüyüş yapılmalı, gece açlığından sonra, sabah yapılan yürüyüş daha fazla yağ yakmanı sağlayacaktır.

    · Spor sonrası 1 saat içinde protein beslenmesi yapılırsa kas kütleni arttırır ve metabolizma hızlanır.

    · Günde 2.5-3. Lt su içilmeli ancak su meyve suyu çay değil su (hekimin tarafından uyarı yok ise )

    · Tuz tüketimine dikkat edilmeli, çok tuzsuz kalırsanız halsizleşirsin unutma hayat dozunda güzel.

    · Gece 23.00 de uykuda olursan yağ yakıcılar bedeninin özellikle karın yağlarına saldıracaktır.

    · Uykudan 30 dk önce telefon , bilgisayar gibi uyaranlardan uzaklaşmalısınız, meditasyon yapmalı ve nefesinizi düzenleyin.

    · Doğru nefes alıp almadığını kontrol et, doğru nefes kilo vermene yardımcıdır. Nefes alırken karnın şişecek , nefes verirken karnını içe çekmelisiniz,  yapamıyorsanız mutlaka doğru nefes konusunda yardımcı kaynaklardan destek almalısınız.

    · Şekerli ve paketli gıdalardan uzak durulmalı.

    · Akşam yemeklerinde sebze ve salata ağırlıklı beslenirken, sabah kahvaltılarında glütensiz ekmek ile besleyici kahvaltı yapmalı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Bu prensiplere uyulduğunda 1 hafta da vereceğin kilo yağdan olacaktır.

    Diyet Nedir?

    Diyet, bireylerin sağlık, kilo kontrolü veya belirli bir sağlık durumunu yönetme amacıyla yeme alışkanlıklarını değiştirmek ve belirli bir beslenme planını takip etmek anlamına gelir. Diyet, bir kişinin günlük olarak tükettiği yiyeceklerin türünü, miktarını ve düzenini kontrol etmeyi içerir.

    Diyetler genellikle bireylerin kilo kaybetmesi, kilo koruması, belirli bir sağlık sorununu yönetmesi veya genel sağlık ve beslenme durumunu iyileştirmesi için tasarlanır. Örneğin, bir kişi obeziteyle mücadele ediyorsa, kilo kaybını destekleyen bir diyet planı izleyebilir. Diyabeti olan bir kişi, kan şekerini kontrol etmek için özel bir diyete ihtiyaç duyabilir.

    Diyetler genellikle sağlıklı ve dengeli bir beslenme yaklaşımını teşvik eder. Bu, çeşitli besin gruplarının (proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller) dengeli bir şekilde alınmasını içerir. İyi bir diyet genellikle taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar ve yeterli miktarda su içermelidir. Aynı zamanda işlenmiş gıdalar, şekerli içecekler, fast food gibi sağlıksız gıdaların tüketimini sınırlayabilir veya kaçınabilir.

    Diyetler genellikle kişinin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, sağlık durumuna ve bireysel tercihlerine göre uyarlanır. Herkesin farklı beslenme ihtiyaçları ve hedefleri olduğu için, bir diyetin etkinliği ve uygunluğu kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, bir diyet planlamadan önce bir sağlık uzmanı veya beslenme uzmanıyla danışmak önemlidir.