Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    UYUZ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

    Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila edip yuva yaptığı bölgede şiddetli kaşıntıya neden olduğu bulaşıcı bir cilt rahatsızlığıdır.

    UYUZ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

    Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila edip yuva yaptığı bölgede şiddetli kaşıntıya neden olduğu bulaşıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Uyuzun en sık görülen belirtileri geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı, kızarıklık ve deri döküntüsü ile içi sıvı dolu kabarcıklar oluşmasıdır. Uyuz, cildin üst tabakasına yuva yapan mikroskobik boyutlardaki sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila ettiği son derece bulaşıcı ve kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Akarlar yuvalandığı deri bölgesinde yumurtlayarak çoğalırlar.

    Uyuz Türleri Nelerdir?

    Kabuklu (Norveç) Uyuz: Bu tip genellikle bağışıklık sistemi sorunları olan bireylerde ortaya çıkar. Kabuklu uyuz, geniş cilt alanlarını kaplamakta ve milyonlarca akarın neden olduğu kabuklu bölgeye sebep olabilmektedir. Klasik uyuzlardan farklı olarak kabuklu uyuzda tipik olarak 10 ile 15 akar değil çok daha yüksek sayıda akar bulunabilmektedir.

    Nodüler Uyuz: Bu uyuz çeşidi özellikle çocuklarda sıkça görülür. Kahverengi-kırmızı nodüller, akarlar uzaklaştıktan sonra dahi deride kalabilir. Bu da onu diğer uyuz türlerinden ayıran bir özelliktir.

    Büllöz Uyuz: Yetişkinlerde sıkça görülen bu uyuz türü, cilt kabarcıkları içeren büllöz pemfigoid ile karıştırılabilir.

    Saç Derisi Uyuzu: Saç derisi uyuzu, genellikle kafa derisinde meydana gelir ve sedef hastalığına benzer pul semptomları sergilemetedir.

    Uyuz Tedavisinde Etkili Çözümler ve Öneriler

    Doktorunuz bir insektisit olan permetrin krem veya losyonu boyundan aşağı uygulatıp ciltte 8-24 saat arasında bekletitirerek akarlar ve bıraktıkları yumurtaların öldürerek hastalığı tedavi etmeyi önerebilmektedir. Ivermektin antiparaziter hapı ilk dozda kullanmak ve sonrasında 1 veya 2 hafta sonra ikinci bir doz uygulamak da tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Ancak uyuz hastalığının tedavisinde doktorun talimatlarına uymamak ve doktor onayı olmaksızın herhangi bir ilaç kullanmak riskli olabilir. Dolayısıyla buna dikkat etmeli, ilaç tedavisine başlandığında giydiğiniz kıyafetlerden yastık ve yorgan kılıflarına, ayakkabılara kadar derinizle temas eden her şeyi 3 gün boyunca plastik bir torbaya koyarak hava almasını engellemeli veya en az 60 derecede yıkayarak akarların ölmesini sağlamalısınız.