Baş ve Boyun Kanserinde 3 Haftayı Aşan Belirtilere Dikkat

Doç. Dr. Deniz Baklacı, baş ve boyun kanserlerinde 3 haftayı aşan ses kısıklığı, ağızda yara ve boyundaki şişliklere karşı uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2026 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2026 08:00
Muhabir: Yasin Köz
Baş ve Boyun Kanserinde 3 Haftayı Aşan Belirtilere Dikkat

Doç. Dr. Deniz Baklacı, baş ve boyun kanserlerinde 3 haftayı aşan ses kısıklığı, ağızda yara ve boyundaki şişliklere karşı uyardı.

BELİRTİLER GÖZLE GÖRÜLEBİLİYOR

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Baklacı'nın, baş ve boyun kanserlerinin yeme, yutma ve konuşma gibi hayati fonksiyonları etkileyen geniş bir bölgeyi kapsadığını belirttiği bildirildi. Baklacı'nın; ağız içinde geçmeyen yaralar, boyunda büyüyen şişlikler, ses kısıklığı ve tek taraflı burun tıkanıklığı gibi belirtilerin gözle görülebildiğini ve bu durumun erken teşhis için büyük bir avantaj sağladığını ifade ettiği aktarıldı.

SİGARA, ALKOL VE VİRÜSLER RİSKİ KATLIYOR

Tütün ürünleri ve alkol kullanımının baş ve boyun kanserlerinde en önemli iki risk faktörü olduğunu vurgulayan uzman ismin, bu ikilinin bir araya geldiğinde riski katlayarak artırdığına dikkat çektiği kaydedildi. Ayrıca Epstein-Barr ve HPV gibi virüslerin, kötü ağız hijyeninin, tekrarlayan ağız içi travmaların ve güneşe aşırı maruz kalmanın da hastalığa davetiye çıkaran önemli etkenler arasında yer aldığı belirtildi.

"3 HAFTAYI AŞIYORSA VAKİT KAYBETMEYİN"

Şikayetlerin "nasılsa geçer" denilerek geçiştirilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Baklacı'nın, özellikle üç haftayı aşan ses kısıklığı, boyunda şişlik ve yutma güçlüğü durumlarında vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmasının hayati önem taşıdığı konusunda uyardığı ifade edildi. Tedavide temel hedefin sadece tümörü yok etmek değil, hastanın sosyal ve fiziksel fonksiyonlarını korumak olduğunu belirten Baklacı'nın, merkezlerinde her çarşamba günü hastalar için ücretsiz Baş-Boyun Kanseri Polikliniği hizmeti verdiklerini duyurduğu aktarıldı.

EDİTÖRÜN NOTU: Vücudumuz aslında ters giden her durumu bize fısıldar; bazen geçmeyen bir ağız yarasıyla, bazen de üç haftadır düzelmeyen bir ses kısıklığıyla... "Nasılsa geçer" diyerek ertelediğimiz bu küçük sinyaller, baş ve boyun kanserleri gibi hayat kalitemizi derinden sarsacak hastalıkların ilk habercisi olabilir. Tütün ve alkol gibi tetikleyicilerden uzak durarak ve bu uyarıları ciddiye alarak sağlığımızın kontrolünü elimizde tutmak tamamen bizim tercihimizdir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.