Tapuda Yeni Dönem Sinyali: Avukat Zorunluluğu Geliyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 12. Yargı Paketi kapsamında belirli bir tutarın üzerindeki tapu işlemlerinde avukatla temsil zorunluluğu getirilmesinin planlandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2026 23:45
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2026 23:45
Muhabir: Saliha Kara
Tapuda Yeni Dönem Sinyali: Avukat Zorunluluğu Geliyor

İstanbul 2 Nolu Barosu tarafından düzenlenen iftar programında konuşan Adalet Bakanı Akın Gürlek, 12. Yargı Paketi’ne ilişkin dikkat çeken bir düzenlemeyi kamuoyuyla paylaştı. Gürlek, belirli bir miktarı aşan tapu işlemlerinde avukatla temsil zorunluluğu getirilmesinin planlandığını belirtti.

Bakan Gürlek, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında savunmanın güçlendirilmesine yönelik hedefler doğrultusunda bazı iş ve işlemlerde avukatla temsil zorunluluğu getirilmesinin gündemde olduğunu ifade etti. Bu kapsamda tapu işlemlerine yönelik düzenleme için talimat verdiğini belirten Gürlek, Meclis’in de aynı yönde irade göstermesi halinde yeni uygulamanın hayata geçirileceğini söyledi.

“Belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getirmek istiyoruz” diyen Gürlek, söz konusu adımın hem hukuki güvenliği artıracağını hem de avukatlara katkı sağlayacağını dile getirdi. Düzenleme çalışmaları için Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ile Özel Kalem Müdürlüğü’ne talimat verildiğini kaydetti.

“Yargı üçlü bir yapıdan oluşur”

Konuşmasında yargı sisteminin temel unsurlarına da değinen Gürlek, yargılamanın savcı, avukat ve hâkimden oluşan üçlü bir yapı olduğunu vurguladı. Bu üç unsurun eşit derecede kıymetli olduğunu ifade eden Bakan, bağımsız avukatların yargı bağımsızlığının güvencesi olduğunu söyledi.

“Kanunlarımızda avukatların yargının kurucu unsuru olduğu açıkça yazılıdır” diyen Gürlek, savunmanın güçlü olduğu bir sistemde adaletin daha sağlam temellere oturacağını belirtti.

Son 24 yıldaki düzenlemeler

Bakan Gürlek, son yıllarda avukatlık mesleğine yönelik yapılan düzenlemelere de değindi. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın getirilmesi, hukuk fakültelerinde ikinci öğretimin ve dikey geçiş sisteminin kaldırılması, başarı sıralamasının yükseltilmesi gibi adımların mesleğin niteliğini artırmayı hedeflediğini ifade etti.

Ayrıca avukatlara yeşil pasaport hakkı tanınması, e-duruşma uygulamasının hayata geçirilmesi, UYAP entegrasyonunun genişletilmesi, KDV oranlarının düşürülmesi ve mesleğe yeni başlayan avukatlardan 5 yıl boyunca baro keseneği alınmaması gibi düzenlemelerin savunmayı güçlendirmeye yönelik olduğunu belirtti.

20 yıl kıdeme sahip hukukçulara arabuluculuk imkânı tanınması ve uzlaştırmacı olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olma şartının getirilmesi de hatırlatılan diğer düzenlemeler arasında yer aldı.

Tapuda avukat zorunluluğuna ilişkin düzenlemenin yasalaşması halinde, özellikle yüksek meblağlı gayrimenkul işlemlerinde yeni bir dönemin başlayacağı değerlendiriliyor. Gözler şimdi 12. Yargı Paketi’nin Meclis sürecine çevrilmiş durumda.

Kaynak: DHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.