Muş'ta İki Mevsim Bir Arada: Dağda Kar Esareti, Ovada Bahar Güneşi!

Muş’un yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 2 metreyi bulurken, ovada karların erimesiyle bahar havası hakim oldu. Besiciler hayvanlarını meralara çıkarmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2026 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2026 18:15
Muhabir: Yasin Köz
Muş'ta İki Mevsim Bir Arada: Dağda Kar Esareti, Ovada Bahar Güneşi!

Türkiye’nin kış şartlarını en ağır yaşayan illerinden biri olan Muş, Şubat ayının son günlerinde adeta iki farklı dünyaya ev sahipliği yapıyor. Yüksek rakımlı köy yollarında karla mücadele devam ederken, kentin bereketli ovasında güneşli hava etkisini gösterdi. Coğrafi farklılıklar nedeniyle aynı gün içerisinde hem kışın sert yüzü hem de baharın müjdeleyici sıcaklığı bir arada hissediliyor.

YÜKSEK KÖYLERDE KARIN ÜSTÜNDE MESAİ

Alaniçi köyü gibi yüksek rakımlı yerleşim yerlerinde kış şartları hala tüm şiddetiyle devam ediyor. Yer yer 2 metreye ulaşan kar kalınlığı nedeniyle besiciler, hayvanlarını ağıllardan çıkarıp kar üzerine serdikleri samanlarla beslemek zorunda kalıyor. Besici Zekeriya Gürtürk, "Burada bir aya yakın aralıksız kar yağdı. Biz hala karın üstünde saman veriyoruz. Ovadakiler hayvanlarını meraya çıkarmış, biz ise dört gözle baharın gelmesini bekliyoruz" diyerek kırsaldaki zorlu yaşamı özetledi.

MUŞ OVASI'NDA SAMAN MALİYETİNE "YAĞMUR" DOPİNGİ

Dağların aksine Muş Ovası’nda durum besicilerin yüzünü güldürüyor. Kırköy beldesi ve çevresinde etkili olan yağmur ve ardından gelen sıcak hava, kar örtüsünü bir hafta içinde tamamen eritti. Saman fiyatlarının kilogramda 15 TL’ye ulaştığı bu dönemde, havaların ısınmasıyla hayvanlarını meraya çıkaran besici Hüseyin Dinçer, "İyi ki kış erken bitti. Saman alamıyorduk. Şimdi havalar çok güzel, koyunları dışarıda otlatıyoruz. Bizim için çok iyi oldu" dedi.

KIŞ VE BAHARIN DANSİ

Muş Ovası’nda kardan eser kalmazken, ovayı çevreleyen dağlar hala beyaz örtüyle kaplı durumda. Bu zıt görüntü, hem görsel bir şölen sunuyor hem de tarımsal faaliyetlerin seyrini belirliyor. Ovada güneşin tadını çıkaran koyun sürüleri ile dağda metrelerce karın arasında yaşam mücadelesi veren besicilerin aynı karede buluştuğu Muş, Anadolu’nun iklim çeşitliliğini en çarpıcı haliyle gözler önüne seriyor.

Editör Notu

Muş'tan gelen bu görüntüler, coğrafyanın kader üzerindeki etkisini bir kez daha kanıtlıyor. Sadece birkaç kilometre mesafe ile 2 metre karın içinden, yemyeşil meralara geçiş yapmak inanılmaz bir doğa olayı. Besici Hüseyin Dinçer’in "samanın kilosu 15 TL oldu" feryadı, aslında doğanın uyanışının sadece bir mevsim değişikliği değil, aynı zamanda bir hayatta kalma mücadelesi olduğunu gösteriyor. Karın erken erimesi, ovadaki besiciler için en büyük bayram hediyesi olmuş durumda.

Sizce Muş gibi bölgelerde hayvancılık yapanların bu iklim zıtlığına karşı en büyük hazırlığı ne olmalı? Kırsal kesimdeki besiciler için ek destekler gerekebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.