İzmir’de dereler taştı: Yeni Foça’yı su bastı

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yeni Foça’da gece başlayan şiddetli sağanak yağış, dere taşkınlarına yol açtı. Sahil bandı, pazaryeri ve birçok sokak su altında kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2026 08:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2026 08:16
Muhabir: Saliha Kara
İzmir’de dereler taştı: Yeni Foça’yı su bastı

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yeni Foça bölgesinde gece saatlerinde etkisini artıran sağanak yağış, su baskınlarına neden oldu. Özellikle Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bulunan Şavklı Dere ve Sıcak Dere’nin taşmasıyla birlikte sahil şeridi, pazaryeri ve iç mahalle sokakları çamurlu sular altında kaldı.

Gece boyunca aralıklarla devam eden ve sabaha karşı şiddetini artıran yağış, dere yataklarının kapasitesini aşmasına yol açtı. Taşan derelerden gelen çamurlu su, kısa sürede yerleşim alanlarına yayıldı. İç kesimlerde cadde ve sokaklar suyla kaplanırken, sahil bandında park halinde bulunan çok sayıda araç su içinde kaldı.

Zemin katları su bastı

Mahalle aralarındaki birçok evin zemin katını su bastığı bildirildi. Sahil bandında bulunan bazı iş yerlerinde maddi hasar meydana geldi. Pazaryeri çevresinde ise su seviyesi yer yer araç lastiklerini aşacak seviyeye ulaştı. Vatandaşların gece boyunca kendi imkanlarıyla su tahliye etmeye çalıştığı görüldü.

Yağışın halen devam ettiği bölgede su seviyesinin zaman zaman yükseldiği belirtiliyor. Özellikle dere yataklarına yakın bölgelerde taşkın riskinin sürdüğü ifade ediliyor. Sahil yolu ve bazı ara sokaklarda ulaşım güçlükle sağlanırken, park halindeki araçların önemli bölümünün çamurlu su içinde kaldığı bildirildi.

Taşkın ve su baskınlarının etkisini sürdürdüğü Yeni Foça’da ekiplerin sahada çalışma yürüttüğü öğrenildi. Bölgedeki hasarın boyutunun yağışın durmasının ardından netlik kazanması bekleniyor.

Altyapı tartışmaları yeniden gündemde

Yaşanan su baskınları, dere yataklarına yakın yerleşim alanlarında altyapı kapasitesinin yeterliliğini yeniden gündeme taşıdı. Özellikle ani ve yoğun yağışlarda taşkın riskinin artması, kıyı ilçelerinde yağmur suyu tahliye sistemlerinin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Meteorolojik veriler, kısa süreli ancak yüksek yoğunluklu yağışların son yıllarda daha sık görüldüğüne işaret ediyor. Uzmanlar, dere yataklarının ıslahı, taşkın koruma projeleri ve erken uyarı sistemlerinin önemine dikkat çekiyor.

Yeni Foça’da ise yağışın etkisini azaltmasının ardından hasar tespit çalışmalarının hız kazanması bekleniyor. Bölgedeki su baskınları ve taşkınların gün içinde net tabloyu ortaya koyacağı belirtiliyor.

Editör Notu

Bu haberi hazırlarken özellikle dere yataklarına yakın yapılaşmanın ve ani sağanakların oluşturduğu riske dikkat çekmek istedim. Foça gibi kıyı ilçelerinde kısa sürede etkili olan yoğun yağışlar, yalnızca doğal bir olay değil; planlama ve altyapı meselesi olarak da değerlendirilmelidir. Taşkınların tekrar etmemesi için uzun vadeli önlemlerin önemini bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.