Yıllar Sonra Okuma Yazma Hayallerini Gerçekleştiriyorlar

Gaziantep’te çocukken okula gidemeyen kadınlar, okuma-yazma kursuna katılarak yıllar sonra hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2026 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2026 11:30
Muhabir: Saliha Kara
Yıllar Sonra Okuma Yazma Hayallerini Gerçekleştiriyorlar

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yaşayan ve çocukluk yıllarında çeşitli nedenlerle okula gidemeyen kadınlar, yıllar sonra okuma-yazma öğrenmek için kurslara katılarak hayallerini gerçekleştirmeye başladı. Özellikle geçmişte “kızlar okumaz” anlayışı nedeniyle eğitim hakkından mahrum kalan kadınlar, bugün büyük bir azimle kalem ve defterle yeniden tanışıyor.

Şahinbey Belediyesi tarafından Vatan Mahallesi’nde bulunan Şehit Er Zeynel Direkçi Sosyal Tesisinde açılan okuma-yazma kursu, yıllardır eğitim hayali kuran kadınlar için önemli bir fırsat oldu. Kursa katılan kadınlar, günlük hayatlarını kimseye bağımlı olmadan sürdürebilmek ve yıllardır içlerinde kalan hayallerini gerçekleştirmek için büyük bir gayret gösteriyor.

Kursiyerler, yıllar sonra ellerine kalem ve defter almanın mutluluğunu yaşarken, derslere büyük bir heyecanla katılıyor. Okuma-yazma öğrenmeye başlayan kadınlar, artık kendi işlerini kendileri halledebilmenin hayalini kuruyor.

Okuma-yazma bilmedikleri için günlük yaşamda birçok zorluk yaşadıklarını belirten kadınlar, en büyük hayallerinin başkalarından yardım almadan hayatlarını sürdürebilmek olduğunu söylüyor. Kursiyerler arasında otobüse veya dolmuşa tek başına binebilmek, hastanede muayene sırasını takip edebilmek ve ehliyet almak isteyen birçok kadın bulunuyor.

Kurs eğitmeni Emine Yıldırım, kursa katılan kadınların öğrenme konusunda büyük bir istek ve azim gösterdiğini belirtti. Gençlik ve çocukluk dönemlerinde çeşitli nedenlerle okula gidemeyen kadınların bu kurs sayesinde okuma-yazma öğrenmeye başladığını ifade eden Yıldırım, kursiyerlerin derslere büyük bir hevesle katıldığını söyledi.

Kursa ilk geldiklerinde “yapamam” diyen birçok kişinin kısa sürede ilerleme kaydettiğini dile getiren Yıldırım, kursiyerlerin gözlerinde yıllar önce yaşayamadıkları okul heyecanını gördüğünü belirtti.

Yıldırım, kursiyerlerin ödevlerini büyük bir istekle yaptığını ifade ederek, çoğu zaman çocukluk heyecanıyla ders çalıştıklarını söyledi. Kadınların yalnızca okuma-yazma öğrenmekle kalmayıp ikinci kademe eğitimlere katılmak ve farklı hedefler belirlemek istediğini de sözlerine ekledi.

Kursiyerlerden 55 yaşındaki Fatma Kaplan ise çocukluk yıllarında köylerinde kız çocuklarının okula gönderilmediğini söyledi. O dönemde erkek çocuklarının okula gittiğini ancak kız çocuklarının eğitim hakkından mahrum bırakıldığını belirten Kaplan, yıllarca bu durumun üzüntüsünü yaşadığını ifade etti.

Evlendikten sonra da eğitim fırsatı bulamadığını belirten Kaplan, bugün kurs sayesinde okuma-yazma öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kaplan, okuma-yazma bilmediği için hayatı boyunca birçok zorluk yaşadığını dile getirerek çocukluk hayalinin doktor olmak olduğunu belirtti. Ancak eğitim alamadığı için bu hayalini gerçekleştiremediğini ifade eden Kaplan, yine de okuma-yazma öğrenmenin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söyledi.

Şahinbey Belediyesi tarafından açılan okuma-yazma kursu sayesinde yıllar sonra eğitimle buluşan kadınlar, azimleriyle hem çevrelerine örnek oluyor hem de yarım kalan hayallerini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atıyor.

Kaynak: İHA

ÇOK OKUNAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.