Meteoroloji’den Kayseri’ye "Turuncu" Uyarı: Perşembe Gününe Dikkat!

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü, Kayseri ve çevresi için Perşembe günü kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı yaptı. Güneyli yönlerden esecek rüzgarın çatı uçması ve soba zehirlenmesi gibi riskleri beraberinde getireceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2026 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2026 17:30
Muhabir: Yasin Köz
Meteoroloji’den Kayseri’ye "Turuncu" Uyarı: Perşembe Gününe Dikkat!

Kış mevsiminin ortasında hava sıcaklıklarındaki dalgalanmalar devam ederken, Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, Kayseri ili ve çevresi için acil bir uyarı yayınladı. Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, 12 Şubat Perşembe günü bölge genelinde hakim rüzgarın yön değiştirerek güneyli yönlerden (Lodos) esmesi bekleniyor.

Ancak bu rüzgar, hafif bir esinti şeklinde değil, "kuvvetli rüzgar" ve yer yer "fırtına" şeklinde etkisini gösterecek.

Meteoroloji’den Resmi Açıklama

Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yapılan son değerlendirmelere göre; Kayseri ve çevrelerinde Perşembe günü beklenen rüzgarın güneyli yönlerden ’kuvvetli rüzgar’ ve fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

Hangi Riskler Kapıda?

Meteoroloji uzmanları, "Güneyli rüzgar" uyarısının Kayseri coğrafyası için taşıdığı riskleri şöyle sıralıyor:

Soba ve Baca Gazı Zehirlenmesi: Lodosun en tehlikeli yanı, baca çekişini tersine çevirmesidir (tepmesi). Özellikle soba kullanan hanelerde karbonmonoksit zehirlenmesi riski Perşembe günü zirve yapabilir.

Çatı Uçması ve Ağaç Devrilmesi: Rüzgarın hızının fırtına seviyesine çıkmasıyla birlikte, sağlam olmayan çatı kaplamaları, tabelalar ve ağaçlar devrilerek can ve mal güvenliğini tehdit edebilir.

Ulaşımda Aksamalar: Yüksek kesimlerde rüzgarın etkisiyle görüş mesafesinin düşmesi ve savrulma riski nedeniyle trafikte aksamalar yaşanabilir.

Vatandaş Ne Yapmalı?

Yetkililer, Perşembe günü için Kayserililere şu uyarılarda bulunuyor:

Soba Yakarken Dikkat: Gece yatmadan önce sobaların tam söndüğünden emin olunmalı. Mümkünse lodoslu havada soba yakılmamalı veya sık sık havalandırma yapılmalı.

Dışarıdaki Eşyalar: Balkon ve pencerelerde rüzgarın sürükleyebileceği saksı ve eşyalar sabitlenmeli.

Yürürken Dikkat: Bina saçaklarının, reklam tabelalarının ve elektrik direklerinin altından yürümekten kaçınılmalı.

Araç Parkı: Araçlar ağaç altlarına park edilmemeli.

Fırtınanın etkisinin Perşembe günü akşam saatlerine kadar sürmesi beklenirken, Cuma günü rüzgarın etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Editörün Notu: "Kayseri gibi karasal iklimin hüküm sürdüğü şehirlerde 'Lodos' (Güney Rüzgarı), halk arasında 'gözü yaşlı' olarak bilinir; çünkü arkasından genellikle yağış getirir. Ancak yağıştan önce getirdiği asıl tehlike 'sessiz ölüm'dür. Karbonmonoksit, kokusu ve rengi olmayan bir gazdır. Perşembe günü sobanızı yakarken 'bir şey olmaz' demeyin. Eğer rüzgar bacayı zorluyorsa, o sobayı yakmayın. Ayrıca dışarıda yürürken kulaklık takmamaya özen gösterin; fırtınada kopan bir parçanın sesini duymak hayat kurtarabilir. Kayseri'ye geçmiş olsun dileklerimizle, tedbiri elden bırakmayalım."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.