Pamir’den Anadolu’ya Uzanan Hafıza: Kırgız Otağında Zaman Duruyor

Yenifakılı’da kurulan Kırgız otağında bir araya gelen aksakallılar, Pamir Yaylası’ndan Türkiye’ye uzanan göç hikâyelerini anlatarak kültürel mirası genç kuşaklara aktarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2026 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2026 12:08
Muhabir: Saliha Kara
Pamir’den Anadolu’ya Uzanan Hafıza: Kırgız Otağında Zaman Duruyor

Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde yaşayan Kırgız Türkleri, Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan zorlu göç yolculuklarını ve kadim kültürlerini yaşatmaya devam ediyor. İlçede kurulan Kırgız otağı, yalnızca bir çadır değil; hafızanın, kimliğin ve aidiyetin somut bir sembolü olarak dikkat çekiyor. Otağda bir araya gelen Kırgız aksakallıları, geçmiş günleri yâd ederken gençlere tarihlerini, geleneklerini ve değerlerini anlatıyor.

Pamir Yaylası’ndan başlayan zorlu yolculuk

Kırgız aksakallarından Abdulhakim Galip, Pamir Yaylası’ndan başlayan göç sürecini duygulu sözlerle anlattı. Henüz 28 yaşındayken yurtlarını terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Galip, önce Pakistan’a ulaştıklarını ve burada iki yıl yaşadıklarını söyledi. Pakistan devletinin kendilerine destek olduğunu belirten Galip, daha sonra farklı ülkelere başvuru yaptıklarını aktardı.

Galip, dönemin Kırgız lideri Hacı Rahman Kul Han öncülüğünde Amerika ve Türkiye seçeneklerinin gündeme geldiğini belirterek, “Amerika Alaska’ya kabul ettiğini bildirdi. Ancak aksakallılar toplandık, istişare ettik. Müslüman bir devlet olan, ana vatan olarak gördüğümüz Türkiye’ye gitmeye karar verdik. Çocuklarımızın geleceğini düşündük” dedi.

Türkiye’de yeni bir hayat

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendilerini kabul ettiğini ve yerleşim sürecinde büyük kolaylıklar sağlandığını vurgulayan Galip, Van’ın Erciş ilçesi başta olmak üzere farklı bölgelere yerleştirildiklerini anlattı. Devletin ev ve hayvan barınakları yaptığını ifade eden Galip, zamanla nüfuslarının arttığını, çocukların eğitim ve iş için büyük şehirlere gittiğini söyledi.

“Türkiye’den hiçbir zarar görmedik” diyen Galip, bugün Kırgız nüfusunun 4 bini aştığını, göç ettikleri dönemde ise bu sayının yaklaşık bin 780 olduğunu dile getirdi.

Otağ: Kültürün yaşayan mekânı

Kırgız aksakallarından Ahmethan Timur ise otağ çadırının kültürel anlamına dikkat çekti. Pamir Yaylası’nda yaşamın bu çadırlarda sürdüğünü hatırlatan Timur, otağın yalnızca bir barınak değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu vurguladı.

“Otağın ortasında ateş yakılır, sohbet edilir, kararlar alınırdı” diyen Timur, bugün Yenifakılı’da kurulan otağın bu geleneği yaşattığını söyledi. Aksakalların burada bir araya gelerek istişare yaptığını, geçmişi anlattığını ve kültürü canlı tuttuğunu belirtti.

Genç kuşaklara aktarılan miras

Yenifakılı’daki Kırgız otağı, sadece yaşlıların hatıralarını paylaştığı bir mekân olmanın ötesinde, genç kuşaklar için bir kültür okulu işlevi görüyor. Göç hikâyeleri, gelenekler, dil ve yaşam pratikleri otağda yapılan sohbetlerle nesilden nesile aktarılıyor.

Kırgız Türkleri için otağ, Pamir Yaylası’ndan Anadolu’ya taşınan bir hafıza mekânı olarak varlığını sürdürürken, Yenifakılı’da kültürel kimliğin korunmasına önemli katkı sağlıyor.

Editör Notu

Yenifakılı’daki Kırgız otağı, göçün yalnızca mekânsal değil, kültürel bir yolculuk olduğunu hatırlatıyor. Bu otağda anlatılan her hikâye, Türkiye’nin çok katmanlı kültürel zenginliğinin sessiz ama güçlü tanıklığı niteliğinde.

Haber Önerisi: Güç Birliği: Üniversite, Sanayi ve Devlet "Milli Mesele" İçin Birleşti

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.