Artvin ve Rize'de şok etkisi! "Dededen kalma mirasımız yok oluyor" isyanı

Danıştay 10. Dairesi, Doğa Derneği’nin açtığı dava sonucunda, atmaca avcılığında "yem" olarak kullanılan "Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu"nun (yöresel adıyla Ğaço/Ciciyen) avlanmasına izin veren düzenlemeyi iptal etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2026 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2026 12:41
Muhabir: Yasin Köz
Artvin ve Rize'de şok etkisi! "Dededen kalma mirasımız yok oluyor" isyanı

Danıştay 10. Dairesi, Doğa Derneği’nin açtığı dava sonucunda, atmaca avcılığında "yem" olarak kullanılan "Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu"nun (yöresel adıyla Ğaço/Ciciyen) avlanmasına izin veren düzenlemeyi iptal etti. Uluslararası sözleşmelere dayandırılan bu karar, yem olmadan atmaca yakalayamayan Karadenizli avcıların tepkisine neden oldu.

Doğu Karadeniz’de yaşam tarzı haline gelen, türkülere konu olan ve babadan oğula geçen "Atmacacılık" geleneği, tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Doğa Derneği tarafından Merkez Av Komisyonu (MAK) kararlarına karşı açılan davada Danıştay, doğa koruma dengelerini gözeten ancak kültürel mirası zora sokan bir karara imza attı.

Mahkeme, atmacanın yakalanması için kullanılan ve "canlı mühre" (yem) görevi gören Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu'nun avlanmasını uluslararası sözleşmelere aykırı buldu. Atmacanın kendisine yönelik doğrudan bir av yasağı gelmese de, onu yakalamak için zorunlu olan yem kuşunun yasaklanması, zincirleme bir etkiyle geleneği kilitledi.

Arhavi’de "Acil Eylem" Toplantısı

Kararın duyulmasıyla birlikte Artvin’in Arhavi ilçesinde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirildi. Avcılar, dernek başkanları, siyasi parti temsilcileri ve muhtarlar, "Ğaço"suz (yem kuşu) bu geleneğin sürdürülemeyeceğini masaya yatırdı.

"Savunma Fırsatı Bulamadık"

Arhavi Avcılar, Atıcılar ve Atmacacılar Derneği Başkanı Refik Lakerta, dava sürecinden haberdar olmadıklarını belirterek, "Kendimizi savunma fırsatı bulamadık. Atmaca bizim tutkumuz, onun davranışlarında kendimizi görüyoruz. Kültürümüzün zarar görmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Ankara’ya Çıkarma Yapacaklar

Fındıklı Avcılar ve Atmacacılar Derneği Başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu ise kararı "kültüre saldırı" olarak nitelendirdi. Artvin Milletvekili Faruk Çelik’in kendilerini Ankara’ya davet ettiğini belirten Uzunhasanoğlu, "Hukuksal tüm itirazları yapacağız. Bu karar yeterli araştırma yapılmadan verilmiştir. 'Ğaço' serbest olana kadar mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı.

Bölge halkı şimdi, uluslararası doğa koruma yasaları ile yüzyıllardır süren yerel gelenekler arasında sıkışıp kalan bu durumun nasıl çözüleceğini merakla bekliyor.

Editörün Notu: "Bu karar, 'Doğa Koruma' ile 'Somut Olmayan Kültürel Miras' arasındaki çatışmanın tipik bir örneğidir. Bern Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalar, göçmen kuşların korunmasını garanti altına alır ve Türkiye buna taraftır. Ancak atmacacılık, sadece bir av değil; kuşun yakalanıp, eğitilip, sonra doğaya salındığı (genellikle) özel bir ritüeldir. Yöre halkı için atmaca bir evlat gibidir. Çözüm, belki de 'kontrollü ve kotalı' bir özel izin sisteminden geçebilir; aksi takdirde yasaklar yer altında kaçak avcılığı tetikleyebilir."

HABER ÖNERİSİ: Göbeklitepe’nin 12 Bin Yıllık Hikâyesi Berlin’de Anlatılıyor

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.