
Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesinde, Balkan coğrafyasının bin yıllık kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Koleda geleneği, bu yıl da renkli ve coşkulu görüntülerle yaşatılmaya başlandı. Kötü ruhların kovulduğuna inanılan ve kış mevsiminin en soğuk günlerinde gerçekleştirilen etkinlik, adeta festival havasında geçti.
Trakya’nın farklı bölgelerinde değişik adlarla kutlanan Koleda geleneği için Büyükmandıra’da çok sayıda vatandaş bir araya geldi. Etkinliğe katılanlar, geleneksel ritüellere uygun şekilde beyaz çarşaflar giydi, maskeler taktı ve yüzlerini boyadı. Belde meydanında yakılan Koleda ateşi etrafında toplanan katılımcılar, hem eğlendi hem de kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmanın mutluluğunu yaşadı.
Etkinliğin açılışında konuşan Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, Koleda’nın yalnızca bir eğlence değil, aynı zamanda dayanışma ve paylaşma kültürünün önemli bir simgesi olduğunu vurguladı. Çölgeçen, “Bugün burada Büyükmandıra’mızın kültürel zenginliğini yaşatan, binlerce yıllık Koleda geleneğini yeniden canlandırmak için toplandık. Bu kadim Balkan geleneği, kötü ruhlardan arınmanın yanı sıra birlik ve beraberlik duygusunu nesilden nesile aktarmaktadır” dedi.
Başkan Çölgeçen, etkinlik boyunca belde sokaklarının coşku ve eğlenceyle dolacağını belirterek, komşularla birlikte kabak tatlılarının paylaşılacağını söyledi. Koleda geleneğinin tarihsel arka planına da değinen Çölgeçen, geçmişte Müslüman ailelerin çocuklarını bu dönemde kesilen domuz etinden uzak tutmak için çeşitli hikâyeler ve ritüeller geliştirdiğini anlattı. “Koleda ana gelecek, Koleda baba gelecek diyerek çocuklar korkutulur, evlerde farklı eğlenceler düzenlenirmiş. Aslında bu gelenek, çocukları koruma refleksiyle ortaya çıkmış” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe çevre köylerden ve ilçelerden gelen vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Yüzünü boyayarak Koleda’ya katılan Çisem Sünter, ilk kez bu geleneği yerinde deneyimlediğini belirterek, “Çok eğlenceli bir ortam var. Fotoğraflar çekip gün sonuna kadar kalmayı planlıyoruz” dedi. Asya Sünter ise etkinliğin atmosferinden oldukça etkilendiğini ifade etti.
Katılımcılardan Ezel Gündoğan da Koleda’nın köylerine ait önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, “Hem yeni insanlarla tanışıyoruz hem de kültürümüzü tanıtıyoruz. Bizim için çok kıymetli bir etkinlik” diye konuştu.
Etkinliğin ilerleyen saatlerinde, yüzlerini boyayıp beyaz çarşaflar giyen katılımcıların evlerin camlarına vurarak mahalleliyi korkutacağı ritüelin de gerçekleştirileceği öğrenildi.
???? Editör Notu
Koleda, yalnızca geçmişten bugüne taşınan bir folklor unsuru değil; aynı zamanda toplumların inanç, korku ve dayanışma biçimlerini yansıtan güçlü bir kültürel hafıza. Büyükmandıra’da yıllardır sürdürülen bu gelenek, modern festivallerin ötesinde, kökleri binlerce yıl öncesine uzanan bir kimlik aktarımını temsil ediyor.
Yerel yönetimlerin bu tür kültürel miraslara sahip çıkması, Anadolu ve Balkan coğrafyasının ortak tarihine ışık tutarken, kültür turizmi açısından da önemli bir potansiyel oluşturuyor. Koleda’nın yaşatılması, geçmişle bugün arasında kurulan güçlü bir köprü niteliğinde.
Haber Önerisi: Sosyal Medyadaki Görüntü Sonrası Harekete Geçildi: Köy Çocuklarına Kızak