İmzalar atıldı! Atakum'da çöp ve park bahçe işçileri 51 bin TL alacak

Atakum Belediyesi ile GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan 3 yıllık toplu iş sözleşmesiyle, 696 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin maaşlarında büyük iyileştirme yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2026 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2026 13:38

Atakum Belediyesi ile GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan 3 yıllık toplu iş sözleşmesiyle, 696 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin maaşlarında büyük iyileştirme yapıldı. En düşük maaş 46 bin 700 TL olurken, sahada aktif çalışan personelin maaşı 51 bin TL’ye yükseltildi.

Samsun’un en büyük ilçelerinden Atakum’da, belediye yönetimi ile işçi sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, çalışanların yüzünü güldüren bir "mutlu son" ile tamamlandı. Atakum Belediyesi ve Türkiye Genel Hizmet İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) arasında imzalanan 3 yıllık protokol, artan yaşam maliyetleri karşısında belediye işçisine derin bir nefes aldırdı.

Belediye Başkanı Serhat Türkel’in "Emekçinin yanındayız" vurgusuyla yürütülen süreçte, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında çalışan şirket işçilerinin mali ve sosyal haklarında ciddi iyileştirmelere gidildi.

Taban Ücret 46 Bin 700 TL Oldu

İmzalanan sözleşmeye göre, Atakum Belediyesi’nde görev yapan bir işçinin alacağı en düşük maaş 46 bin 700 TL olarak belirlendi. Ancak sahada ağır iş kollarında çalışan personel için bu rakam daha da yukarı çekildi.

Özellikle kentin temizliği ve düzeni için gece gündüz ter döken; çöp kamyonu arkasında çalışanlar, temizlik hizmetleri personeli, park ve bahçelerde makineyle ot biçenler, ağaç budayanlar ve taş döşeme işlerinde fiilen görev yapan işçilerin maaşlarına "denge primi" eklendi. Bu eklemeyle birlikte saha personelinin ortalama ücreti 51 bin TL seviyesine yükseltildi.

3 Yıllık Zam Takvimi Belli Oldu

Sözleşme sadece bugünü değil, gelecek 3 yılı da güvence altına alıyor. İşçilerin alım gücünü korumak adına belirlenen zam takvimi şu şekilde işleyecek:

1 Temmuz 2026: Mevcut ücretlere %9 zam yapılacak.

1 Ocak 2027: Maaşlara %10 artış yansıtılacak.

1 Temmuz 2027 ve Sonrası: Bu tarihten itibaren her 6 ayda bir, açıklanan 6 aylık TÜFE (Enflasyon) oranında maaşlara otomatik zam yapılacak.

Böylece işçilerin maaşlarının, 2028 yılına kadar enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilecek.

Başkan Türkel: "İmkanlarımızı Zorladık"

İmza töreninde konuşan Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, belediyenin bütçe imkanlarını çalışanlar lehine sonuna kadar zorladıklarını belirtti. Türkel, "Ülke olarak yaşadığımız zorlu ekonomik şartların farkındayız. Çalışanlarımızın bu şartlardan en az etkilenmesi için onların beklentilerini karşılamaya çalıştık. Emek ve alın teriyle Atakum'a değer katan arkadaşlarımıza hayırlı olsun" dedi.

GENEL-İŞ Sendikası Samsun Şube Başkanı Mutlu Karabacak ise Başkan Türkel'e teşekkür ederek, sözleşmenin tüm emekçiler için hayırlı olmasını diledi.

Editörün Notu: "Yerel yönetimlerin, bütçe kısıtlamalarına rağmen personeline 'yoksulluk sınırının üzerinde' maaş verebilmesi çok kıymetli. Özellikle çöp toplama, asfalt dökme gibi bedenen en ağır işleri yapan personelin 51 bin TL bandına çıkarılması, 'eşit işe eşit ücret' değil, 'ağır işe hakkaniyetli ücret' ilkesinin gözetildiğini gösteriyor. 3 yıllık planlama ise işçiye önünü görme fırsatı sunuyor."

HABER ÖNERİSİ: Hem Terapi Hem Kazanç Kapısı: Kursiyerler Ürettikçe Mutlu Oluyor