Devrek'in Son Kalaycısı Yarım Asırlık Mesleği Yaşatıyor

Zonguldak Devrek'te 1960'lı yıllarda 20'den fazla olan kalaycıların son temsilcisi Rıfat Göktepe, 50 yıldır baba mesleğini sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2026 03:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2026 03:30

Zonguldak Devrek'te 1960'lı yıllarda 20'den fazla olan kalaycıların son temsilcisi Rıfat Göktepe, 50 yıldır baba mesleğini sürdürüyor.

7 YAŞINDA BAŞLAYAN YARIM ASIRLIK MÜCADELE

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde kentin son kalay ustası olan Rıfat Göktepe, yarım asırdır baba mesleğini tek başına yaşatmaya çalışıyor. 1960’lı yıllarda ilçede 20’nin üzerinde kalay ustası bulunurken günümüzde tek başına kalan Göktepe, 7 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı bu meslekte 50 yılı geride bıraktığını ifade etti. Göktepe'nin sadece Devrek’e değil, çevre ilçelere de hizmet vermeye devam ettiği bildirildi.

"BEN ÖLÜNCE BU MESLEK DE ÖLECEK"

Geçtiğimiz hafta ilçedeki diğer ustalardan birinin daha vefat ettiğini hatırlatan Rıfat Göktepe, bölgenin tarihini yansıtan bakır mutfak eşyalarını vatandaşların zehirlenmemesi için kalayladığını belirtti. Çırak yetişmemesinden ve mesleğin yok olmaya yüz tutmasından dert yanan emektar ustanın açıklamalarından öne çıkanlar şunlar oldu:

"Bu mesleği benden sonra Devrek’te, hatta çevre ilçelerimizde yapacak kimse kalmayacak."

"Şu anda ilçemiz dışından da bana kalay yaptırmaya gelen vatandaşlar var."

"Ben bu mesleğin Devrek’teki son temsilcisiyim. Ben vefat ettiğimde bu meslek de benimle birlikte sona erecek."

EDİTÖRÜN NOTU: Anadolu'nun kültürel mirasını yansıtan geleneksel zanaatlar birer birer yok oluyor. Rıfat Usta'nın isyanı aslında bir dönemin, bir emeğin ve mutfak kültürümüzün sessiz çığlığı. Çırak yetişmemesi sorunu, sadece kalaycılığın değil, tüm el sanatlarımızın ortak ve acı kaderi olmaya devam ediyor. Bu değerlerimizi kaybolmadan önce belgesellerle kayıt altına almak ve ustaları yaşarken onurlandırmak boynumuzun borcudur.