Bir Köyde Açılan Merkez Neyi Değiştirecek?

Denizli’nin İnceler Köyü’nde açılan Dijital Merkez, kadınlardan gençlere kadar geniş bir kesime dijital beceriler kazandırarak kırsal kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2026 03:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2026 03:00

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle yürütülen Yarının Köyleri Projesi kapsamında kurulan beşinci Dijital Merkez, Denizli’nin Bozkurt ilçesine bağlı İnceler Köyü’nde açıldı.

Türkiye genelinde seçilen köylerde dijital dönüşüm imkânları sunmayı amaçlayan proje, kırsal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyor. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır başta olmak üzere çok sayıda kamu yöneticisi, uluslararası temsilci ve proje paydaşları katıldı.

Yeni kurulan merkez, üreticilerden çocuklara, girişimci kadınlardan çiftçilere kadar geniş bir kesime dijital beceriler kazandırmayı amaçlıyor.

Dijital beceriler kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yüksek teknoloji üretimi ve dijital dönüşüm alanında önemli adımlar attığını vurguladı.

Kacır, İnceler’de kurulan dijital merkezin özellikle kadınların istihdama katılımını artıracağını ve gençlerin teknoloji alanında yetkinlik kazanmasına katkı sağlayacağını belirtti. Yerel ürünlerin e-ihracat yoluyla dünya pazarlarına açılmasının da projenin önemli hedefleri arasında yer aldığı ifade edildi.

Kırsal üretim dijital araçlarla desteklenecek

Birleşmiş Milletler temsilcileri de projenin dijital uçurumu azaltmayı amaçladığını vurguladı. Yapılan açıklamalarda, kırsal bölgelerde yaşayan insanların dijital imkanlara erişiminin artırılmasının sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.

Denizli’nin üretim ve kültür mirasının dijitalleşme sayesinde daha geniş pazarlara ulaşmasının hedeflendiği kaydedildi.

Türkiye genelinde yaygınlaşacak

Yarının Köyleri Projesi kapsamında daha önce Adana, İzmir, Diyarbakır ve Sakarya’da dijital merkezler kurulmuştu. Denizli’de açılan yeni merkezle birlikte Türkiye’de aktif dijital merkez sayısı beşe yükseldi.

Proje kapsamında Konya ve Hatay’da da yeni merkezlerin kurulması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Eğitimden e-ticarete geniş kapsamlı destek

Dijital merkezlerde üreticiler ve girişimciler için birçok eğitim programı sunuluyor. Bu programlar arasında:

ürün geliştirme ve markalaşma

e-ticaret ve dijital pazarlama

ürün tasarımı ve fotoğrafçılık

dijital okuryazarlık ve kodlama

yapay zekâ ve robotik eğitimleri

sürdürülebilir tarım uygulamaları

yer alıyor.

Projeyle bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişiye ulaşıldığı ve üreticilerden gençlere kadar geniş bir kesimin dijital beceriler kazandığı ifade edildi.

Yerel ürünler dijital pazarlara açılıyor

Yarının Köyleri projesi kapsamında kurulan dijital platformlar sayesinde yerel üreticiler ürünlerini doğrudan tüketicilere ulaştırabiliyor.

Buldan kestanesi, Honaz kirazı, Denizli kekiği, Çalkarası ve İsabey üzümleri gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra Buldan bezi, geleneksel dokumalar ve ahşap el sanatları gibi yerel ürünlerin de dijital araçlar sayesinde daha geniş pazarlara ulaşması hedefleniyor.

Uzmanlara göre proje, yalnızca eğitim veren bir merkez olmanın ötesinde; dijital tarım uygulamaları, veri temelli üretim ve sürdürülebilir değer zincirleri ile kırsal bölgelerde uzun vadeli bir dönüşüm modeli sunmayı amaçlıyor.