
Amasya'da 50 yıldır sokakta ayakkabı tamiri yapan Ermeni asıllı usta Faruk Altınoğlu'nun hayatı 'Son Tanık' adlı belgesele konu oldu.
50 YILLIK EMEK BELGESELE KONU OLDU
Amasya'da yaşayan ve kentin son Ermeni asıllı vatandaşı olan 72 yaşındaki Faruk Altınoğlu'nun, 50 yıldır sokakta iğne iplikle ayakkabı ve çanta tamiri yaparak geçimini sağladığı bildirildi. Dedesinden kalma ahşap evde Türk eşiyle yaşayan emektar ustanın hayat hikayesinin, yönetmen Serdar Çolak tarafından çekilen "Son Tanık" adlı belgesele aktarıldığı kaydedildi.
"BAŞKA YERDE YAŞAYAMAM"
Bakırcılar Sokağı'nın köşesindeki tezgahından kazandığıyla emekli olan Altınoğlu'nun, ailesinin mezarlarının bu topraklarda bulunduğunu belirterek kendisini Ermeni asıllı bir Türk milliyetçisi olarak tanımladığı ifade edildi. Ülkesini çok sevdiğini ve başka bir yerde yaşayamayacağını vurgulayan ustanın, 25 yılı aşkın süredir haftada bir gün 45 kilometre mesafedeki Göynücek ilçesine minibüsle giderek orada da vatandaşlara hizmet verdiği aktarıldı.
ORTADOĞU'DAKİ ZULME TEPKİ
Belgesel yönetmeni Çolak'ın, ustanın Türklerle olan samimi kardeşlik ilişkilerini ve halkla olan güzel bağını ekrana taşıdıklarını belirttiği kaydedildi. Öte yandan, dünyadaki gelişmeleri de endişeyle takip eden Altınoğlu'nun, Gazze ve İran'daki olayları şiddetle kınadığını, bir topluma zarar veren her türlü anlayışın karşısında durduğunu ifade ettiği bildirildi.
EDİTÖRÜN NOTU: Yarım asırdır sokak köşesinde iğne ve iplikle sadece ayakkabıları değil, bu toprakların o eşsiz kardeşlik bağlarını da diken Faruk usta, Anadolu'nun kültürel zenginliğinin en güzel özetidir. Onun vatan sevgisi ve ilerleyen yaşına rağmen Göynücek yollarında sürdürdüğü o onurlu ekmek mücadelesi, hepimiz için paha biçilemez bir hayat dersidir. 'Son Tanık' belgeseliyle bu kıymetli hafızanın kayıt altına alınması ise takdire şayandır.