
Kocaeli'de 80 yaşındaki bıçak ustası Abdullah Kaya, bayram yoğunluğu yaşarken kaybolmaya yüz tutan mesleğini devredecek çırak bulamıyor.
12 Metrekarelik Dükkanda Yarım Asırlık Tecrübe
Kocaeli'de yaşayan 80 yaşındaki Abdullah Kaya, 12 metrekarelik dükkanında 26 yıldır bıçak bileme işi yapıyor. Öncesindeki 25 yıllık mobilya makine bıçakları tecrübesiyle birlikte toplam 51 yıldır bu zanaata emek veriyor. Hızlı işlem yapan makineler yerine zımpara ve keçeden oluşan üç aşamalı doğal bileme yöntemini tercih eden usta, bu sayede terzilerden lokantalara, çevre ilçelerden köylere kadar geniş ve sadık bir müşteri kitlesine hitap ediyor.
Bayram Yoğunluğu İçin "Erken Gelin" Uyarısı
27 Mayıs'taki Kurban Bayramı'na az bir süre kala yoğun mesaisi başlayan Kaya, vatandaşları hazırlıklarını son haftaya bırakmamaları konusunda uyarıyor. 26 yıldır müşterilerini erken gelmeye alıştıramadığından yakınan tecrübeli usta, bayram arifelerinde sabah 07.30'dan gece 23.00'e kadar çalışmasına rağmen taleplere yetişmekte zorlandığını ve kapasitesini aşan işleri geri çevirmek zorunda kaldığını belirtiyor.
"Zincirin Halkası Koptu, Çırak Yetişmiyor"
Mesleğini devredecek birini bulamamaktan büyük üzüntü duyan Abdullah Kaya, bıçakçılık, terzilik ve kalaycılık gibi geleneksel zanaatların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor. Gençlerin bu alanlara ilgi göstermediğini belirten Kaya, yerel yönetimlerin devreye girmesi gerektiğini ifade ederek, "Belediye 'gel ders ver' dese para istemem. Yeter ki bu sanat devam etsin, geriden birileri yetişsin" sözleriyle mesleğin yaşatılması için yetkililere çağrıda bulunuyor.