Kocaeli'de X-Ray'e Alternatif Yerli TNT Sensörü Üretildi

Kocaeli'de geliştirilen lazer teknolojili yerli sensör, sadece TNT'yi tespit edebilen yapısıyla devasa X-ray cihazlarına alternatif olacak.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2026 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2026 17:00
https://www.haberxr.com/

Kocaeli'de geliştirilen lazer teknolojili yerli sensör, sadece TNT'yi tespit edebilen yapısıyla devasa X-ray cihazlarına alternatif olacak.

X-RAY CİHAZLARINA ALTERNATİF YERLİ TEKNOLOJİ

Kocaeli'de yürütülen bir doktora tezi çalışması, güvenlik güçlerinin sahadaki hızlı ve güvenilir patlayıcı tespiti ihtiyacına yönelik devrim niteliğinde bir buluşla sonuçlandı. "TNT Tabanlı Patlayıcıların Tespiti için Lazerle İndüklenmiş Grafen Sensörlerin Geliştirilmesi" projesi kapsamında, günümüzde havalimanları ve kontrol noktalarında kullanılan büyük ve hantal X-ray cihazlarının yerini alabilecek taşınabilir bir teknoloji geliştirildi. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Araştırma Görevlisi Dr. Seda Kol liderliğinde gerçekleştirilen çalışmada, lazerle indüklenmiş grafen yüzeyler özel peptidlerle modifiye edilerek, oldukça düşük maliyetli ve pratik bir sensör malzemesi elde edildi.

SADECE HEDEF MOLEKÜLÜ ALGILAYAN ÜSTÜN SEÇİCİLİK

Geliştirilen bu yenilikçi yüzeyin çalışma prensibini detaylandıran Dr. Seda Kol, yüksek maliyetli ve taşınması zor olan mevcut güvenlik sistemlerinin aksine oldukça akıllı ve odaklı bir sistem kurduklarını belirtti. Yüzeye entegre edilen özel peptidler sayesinde sensörün yalnızca hedefteki TNT molekülüne elektriksel bir tepki verdiğini ifade eden Kol, malzemenin diğer maddelere karşı herhangi bir yanlış alarm üretmediğinin altını çizdi. Laboratuvar testlerinden başarıyla geçen sensörün bu seçici ve hassas yapısı, mevcut güvenlik sistemlerinde sıkça karşılaşılan hedef dışı algılamalara ve kafa karıştırıcı uyarılara da kesin bir çözüm sunuyor.

SAHAYA UYARLAMA VE PROTOTİP İÇİN DESTEK BEKLENİYOR

Laboratuvar ortamında oldukça umut vadeden ölçümler elde edilen bu projenin saha şartlarına uyarlanabilmesi için sıradaki en kritik adım, bir cihaz prototipi üretmek. Taşınabilirliği yüksek olan bu malzemenin kolaylıkla küçük cihazlara entegre edilerek sahada anlık ölçüm yapabileceğini vurgulayan araştırmacı, sistemin sadece güvenlik alanıyla sınırlı kalmayıp ileride glikoz gibi farklı moleküllerin tespiti için de uyarlanabileceğini ifade etti. Dr. Kol, sensör gibi kapsamlı ve zorlu bir araştırma konusunu laboratuvardan çıkarıp sahadaki güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak pratik bir cihaza dönüştürebilmek için kurumlar arası iş birliğine ve desteğe ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.