
Burdur’da düzenlenen Türkiye Üniversiteler Arası Karate Şampiyonası’na İstanbul Kent Üniversitesi damga vurdu. 53 üniversiteden 235 sporcunun katıldığı turnuvada; Kata Kadın Takımı Türkiye Şampiyonu olurken, üniversite toplamda 3 kupa kazanarak Avrupa Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.
Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden gelen genç yeteneklerin buluşma noktası bu kez Burdur oldu. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından 28–31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Üniversiteler Arası Karate Türkiye Şampiyonası, yüksek katılıma ve çekişmeli müsabakalara sahne oldu. Toplam 53 üniversiteden 235 sporcunun tatamiye çıktığı organizasyonda, İstanbul Kent Üniversitesi sporcuları sergiledikleri performansla turnuvanın en çok konuşulan ekibi oldu.
Şampiyona, karatenin iki temel disiplini olan "Kata" (hayali dövüş sanatı/form) ve "Kumite" (karşılıklı dövüş) kategorilerinde gerçekleştirildi.
Kata ve Kumite Nedir?
Turnuvanın detaylarına geçmeden önce bu iki disiplini anlamakta fayda var. Kata, sporcunun hayali rakiplere karşı yaptığı, tekniklerin estetik ve güçle birleştiği bir koreografidir. Kumite ise iki rakibin belirli kurallar ve puanlama sistemi çerçevesinde yaptığı kontrollü dövüştür.
İstanbul Kent Üniversitesi öğrencileri, her iki disiplinde de rakiplerine üstünlük sağladı.
Altın Madalyalar ve Şampiyonluklar
Şampiyonanın en prestijli ödüllerinden biri olan Kata Kadın Takımı birinciliği, İstanbul Kent Üniversitesi’nin oldu. Senkronizasyon ve tekniğin konuştuğu bu kategoride Türkiye Şampiyonu olan kadın sporcular, üniversitelerine altın kupayı getirdi.
Bireysel başarılarda ise Ekrem Altuner Yılmaz, Kumite 67 kg kategorisinde fırtına gibi esti. Rakiplerini birer birer eleyen Yılmaz, finalde de üstün bir oyun sergileyerek Türkiye Şampiyonu oldu ve altın madalyayı boynuna taktı.
Gümüş ve Bronz Yağmuru
Üniversitenin başarısı sadece altın madalyalarla sınırlı kalmadı.
İkincilikler: Kumite Kadın Takımı finalde kaybederek Türkiye İkincisi olurken, bireyselde Eren Akkurt (Kumite 84 kg) ve Ayşe Yılmaz (Kata Ferdi) gümüş madalya kazandı.
Üçüncülükler: Kumite Erkek Takımı kürsünün üçüncü basamağında yer aldı. Bireyselde ise Rabia Yılmaz (Kumite 68 kg) ve Damla Ocak (Kumite 55 kg) Türkiye Üçüncüsü olarak bronz madalya elde etti.
3 Kupa ile Avrupa Yolcusu
Bu sonuçların ardından İstanbul Kent Üniversitesi; Kata Kadınlarda şampiyonluk, Kumite Kadınlarda ikincilik ve Kumite Erkeklerde üçüncülük kupası olmak üzere organizasyondan toplam 3 kupa ile ayrıldı.
Elde edilen bu dereceler, sporculara uluslararası arenanın kapılarını açtı. İstanbul Kent Üniversitesi takımı, Türkiye'yi temsilen Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı. Üniversite yetkilileri, kazanılan zaferin üniversitenin spora verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, Avrupa’da da aynı başarıyı tekrarlamak istediklerini ifade etti.
Editörün Notu: "Üniversite sporları, genellikle akademik hayatın gölgesinde kalsa da aslında profesyonel sporculuğa giden en önemli köprüdür. İstanbul Kent Üniversitesi'nin 'takım' halinde bu kadar çok kupa çıkarması, bireysel yeteneklerin ötesinde ciddi bir altyapı ve antrenör desteği olduğunu gösteriyor. Karate, disiplin ve odaklanma gerektiren bir spor; bu gençler hem derslerine çalışıp hem de tatamide ter dökerek Avrupa vizesi aldılar. Hepsini ayakta alkışlıyoruz."
HABER ÖNERİSİ: Kütahya'da okçuluk şöleni: Miniklerin hedefinde "Ata Sporu" vardı