
Böbrek yetmezliği, hastaları haftanın büyük bir bölümünde diyaliz makinelerine bağlayan zorlu bir süreç. Niğde'de yaşayan 50 yaşındaki Emin Doğan'ın bir yıl önce yüksek tansiyon şikayetiyle başlayan hastane serüveni de tam olarak böyle bir çıkmaza girmişti. Ancak Kayseri Şehir Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen duyarlı bir ailenin organ bağışı kararı, Doğan ve ailesi için karanlığın sonundaki ışık oldu.
BİR BAĞIŞ ÜÇ HAYAT KURTARDI
Eşinin böbreği uyumsuz çıktığı için bir yıldır kadavradan nakil sırası bekleyen Doğan'ın umutlu bekleyişi, gece yarısı gelen bir telefonla gerçeğe dönüştü. Operasyonun arka planındaki detaylar şu şekilde:
Kayseri'de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları ailesi tarafından bağışlandı.
Alınan böbreklerden biri Kayseri Şehir Hastanesi'nde Doğan'a, diğeri Erciyes Üniversitesi'nde bir başka hastaya nakledildi.
Bağışlanan karaciğer ise İstanbul'daki bir hastaya gönderilerek toplamda üç kişinin hayatı kurtarıldı.
ÖMÜR BOYU DİYALİZDEN KURTULUŞ
Sağlığına kavuşan Doğan, bağışçı aileye minnettar olduğunu belirterek, nakil çıkmasaydı "ömür boyu diyalize" mahkum olacağını dile getirdi ve herkesi organ bağışına davet etti. Operasyonu gerçekleştiren Uzm. Dr. Tamer Arıkan ise Türkiye'de genellikle canlıdan nakil yapıldığına dikkat çekerek, kadavradan yapılan bu bağışın tam "3 cana umut" olduğunu vurguladı.