
Güçlü basın geleneğiyle bilinen kentte hayata geçirilmesi planlanan müze, yalnızca bir sergi alanı değil; Anadolu basınının hafızasını yaşatacak bir merkez olmayı hedefliyor.
Erzurum’un basın tarihindeki köklü yerinin altını çizen proje, özellikle Envar-ı Şarkiye ve Albayrak Gazetesi gibi önemli yayınların arşivlerini kamuoyuyla buluşturmayı amaçlıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında önemli rol oynayan bu yayınların orijinal nüshalarının müze envanterinde yer alması planlanıyor.
Turizme Yeni Bir Soluk
Erzurum; kış turizmi, tarihi yapıları ve kültürel mirasıyla Doğu Anadolu’nun en önemli merkezlerinden biri. Yetkililer, Basın Müzesi’nin hayata geçmesiyle şehrin kültür turizmine yeni bir boyut kazandırılacağını ifade ediyor. Müzenin, öğrencilerden araştırmacılara, gazetecilerden yerli ve yabancı turistlere kadar geniş bir kitleye hitap etmesi bekleniyor.
DAGC Başkanı Ayhan Türkez, göreve geldikleri günden bu yana hem mesleki dezenformasyonla mücadele hem de müze projesi için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Hazırlanan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi nezdinde olumlu karşılandığı, girişimlerin son aşamaya geldiği bildirildi.
Ankara’da Kritik Görüşme
Proje kapsamında Ankara’da temaslarda bulunan DAGC yönetimi, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala ile bir araya geldi. Görüşmede müze projesinin detayları paylaşılırken, Erzurum’un basın geçmişinin kurumsal bir yapı altında korunmasının önemi vurgulandı.
Ayrıca Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasası taslağı da Ala’ya sunuldu. Taslağın ilgili kurumlarla paylaşılacağı ve sürecin takip edileceği belirtildi.
Erzurum Ne Kazanacak?
Basın Müzesi’nin açılmasıyla birlikte:
Erzurum’un basın tarihi kurumsal bir çatı altında korunacak
Akademik araştırmalara kaynak oluşturulacak
Kent turizmine yeni bir kültürel destinasyon eklenecek
Genç kuşaklara basın bilinci kazandırılacak
Projede envanter çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı, tarihi belge ve materyallerin önemli bölümünün temin edildiği ifade ediliyor.
Erzurum, bu projeyle yalnızca geçmişini sergilemekle kalmayacak; aynı zamanda Anadolu basınının yüz yıllık hafızasını gelecek kuşaklara taşıyan bir merkez olma iddiasını ortaya koyacak.