
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Savaşları sırasında destan yazan 57. Piyade Alayı, 111 yıl sonra yeniden kurularak tarih sahnesine geri döndü. “Kahraman alay” olarak anılan birlik, Gelibolu’daki 2. Kolordu Komutanlığı bünyesinde yeniden teşkil edilerek faaliyetlerine başladı.
Tarihin en kanlı cephelerinden biri olan Çanakkale’de, 25 Nisan 1915’te karaya çıkarma yapan İtilaf Devletleri’ne karşı verilen mücadelede kritik rol oynayan 57. Alay, gösterdiği direnişle “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe kazımıştı. Aradan geçen 111 yılın ardından aynı ruhu yaşatmak amacıyla yeniden kurulan birlik, artık hem askeri hem de kültürel bir misyon üstlenecek.
Yeni kurulan 57. Piyade Alayı’nın, tarihi alanda gerçekleştirilecek resmi törenlerde, saygı nöbetlerinde ve canlandırma faaliyetlerinde aktif rol alacağı belirtildi. Askerlerin döneme ait üniformalarla görev yapacağı bu etkinlikler sayesinde ziyaretçilere Çanakkale ruhunu birebir yaşatan bir deneyim sunulması hedefleniyor.
Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası’nda; Şehitler Abidesi, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı ve Kilitbahir Kalesi gibi simge noktalar, ziyaretçilere tarihin izlerini aktarmaya devam ediyor. Açık hava müzesi niteliğindeki bölge, yeni projelerle daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında hayata geçirilen bu adımın, özellikle genç nesillerin tarih bilinci kazanmasında önemli rol oynaması bekleniyor.
Öte yandan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki 19. Tümen’e bağlı olarak savaşan 57. Alay’ın kuruluş sürecine ilişkin yeni arşiv bulguları da dikkat çekti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi İsmail Sabah, yapılan araştırmaların alayın bilinen kuruluş tarihine dair önemli farklılıklar ortaya koyduğunu belirtti.
Sabah, 57. Alay’ın sanılanın aksine 1 Şubat 1915’te Tekirdağ’da değil, 21 Ocak 1915’te Gelibolu’da teşkil edilmeye başlandığını ifade ederek, bu durumun tarihin dikkat çekici bir tesadüfüyle 111 yıl sonra yeniden aynı bölgede kurulmasıyla anlam kazandığını söyledi.
Yetkililer, bu adımın yalnızca bir askeri yapılanma değil, aynı zamanda tarihsel hafızayı canlı tutan sembolik bir girişim olduğuna dikkat çekiyor. Yeniden kurulan 57. Alay’ın, Çanakkale ruhunu gelecek kuşaklara aktarmada önemli bir köprü olması hedefleniyor.