
Aydın’da etkili olan sağanak yağışlar sonrası Büyük Menderes Nehri taştı. İncirliova ilçesine bağlı Yazıdere Mahallesi’ndeki binlerce dönüm tarım arazisi su altında kaldı. Taşkına, köprü ayaklarında biriken atık ve molozların neden olduğu belirtilirken, DSİ ekipleri temizlik için seferber oldu.
Menderes’in "Çöp"le İmtihanı: Bereketli Topraklar Göle Döndü
Aydın’da son günlerde aralıksız devam eden sağanak yağışlar, bölgenin en önemli su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri’nin debisini kritik seviyeye yükseltti. Nehir yatağına sığmayan sular, İncirliova ilçesi sınırlarında setleri aşarak tarım arazilerine yayıldı.
Özellikle Yazıdere Mahallesi’nde etkili olan taşkın, ekili alanları ve kış mahsullerini tehdit ediyor. Drone ile havadan çekilen görüntülerde, tarlaların uçsuz bucaksız bir su birikintisine dönüştüğü, sınırların kaybolduğu görüldü.
Doğal Afet mi, İnsan Eli mi?
Taşkınların her yıl yaşanan bir rutin haline gelmesi bölge çiftçisini üzerken, bu kez olayın perde arkasında "insan faktörü" dikkat çekti. Yazıdere Mahallesi’nde nehrin akışını sağlayan köprünün ayakları, suyun getirdiği ağaç dallarının yanı sıra plastik atıklar, molozlar ve evsel çöplerle tıkanma noktasına geldi.
Suyun akışının engellenmesiyle nehir yatağı şişti ve sular çevreye yayıldı. Durumun bildirilmesi üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler bölgeye sevk edildi. İş makineleriyle köprü ayaklarında biriken tonlarca atığı temizlemeye başlayan ekipler, suyun akışını normale döndürmek için zamana karşı yarıştı.
Muhtardan "Çevre Bilinci" Uyarısı
Yazıdere Mahallesi Muhtarı Davut Noyan, yaşanan taşkının sadece yağmurla açıklanamayacağını belirtti. Nehir yatağına atılan çöplerin felaketi tetiklediğini vurgulayan Noyan, vatandaşları uyardı:
"Durumu hemen yetkililere bildirdik, sağ olsunlar müdahale ettiler. Ancak burada asıl sorun nehrin taşıdığı ve köprüyü tıkayan atıklar. Vatandaşlarımızdan ricamız, nehir yataklarına çöp ve moloz dökmemeleri. Bu atıklar suyun önünü kesiyor ve sonucunda bedelini çiftçimiz ödüyor. Bu bir çevre felaketidir."
Çiftçinin Endişeli Bekleyişi
Suların çekilmesini bekleyen çiftçiler, arazilerindeki hasarı tespit etmek için gün sayıyor. Özellikle buğday, arpa ve kış sebzelerinin ekili olduğu alanlarda suyun uzun süre kalması, kök çürümesine ve ürün kaybına neden olabiliyor. DSİ yetkilileri, yağışların devam etmesi ihtimaline karşı nehir boyunca devriye ve temizlik çalışmalarını sıklaştırdı.
Editörün Notu: "Büyük Menderes Nehri, Ege'nin can damarıdır ama aynı zamanda Türkiye'nin en kirli nehirlerinden biri olarak can çekişiyor. İncirliova'daki bu taşkın, bize doğanın bir intikamı gibi görünebilir. Nehire attığımız her plastik şişe, her moloz yığını, bir köprü ayağında birikip 'sel' olarak bize geri dönüyor. Muhtar Davut Noyan'ın tespiti çok yerinde; bu sadece meteorolojik bir olay değil, bir altyapı ve çevre ahlakı sorunudur. Menderes'in ıslahı kadar, nehir kenarında yaşayanların bilinçlendirilmesi de hayati önem taşıyor. Yoksa her yağmurda aynı manzarayı izlemeye devam edeceğiz."