
Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen US Open Para Taekwondo Championship (Açık Para Tekvando Şampiyonası) mücadelelerine katılan 36 yaşındaki Bitlisli milli sporcu Nurcihan Ekinci Gül, bronz madalya kazanarak Türkiye'ye büyük bir gurur yaşattı. Küçük yaşta yüksekten düşme sonucu sol kolunu kaybetmesine rağmen hayata sporla tutunan Gül, 12 yıl önce öğretmeninin yönlendirmesiyle başladığı tekvando kariyerinde uluslararası arenada adından söz ettirmeye devam ediyor.
SPORLA DEĞİŞEN HAYAT VE YÜZLERCE KIZA İLHAM
Kariyerinde Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya İkinciliği gibi devasa başarılar bulunan, aynı zamanda 2024 Paris Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil ederek Bitlis'in ilk olimpiyat sporcusu unvanını alan Gül, sporun hayatındaki dönüştürücü gücüne dikkat çekiyor. Spora başlamadan önce engeliyle adeta saklambaç oynadığını ve arka planda kaldığını belirten şampiyon sporcu, kazandığı öz güvenle artık genç kızlara rol model oluyor.
"İnsanlara ve özellikle kız çocuklarına örnek olmak, onlara cesaret vermek için mücadele ediyorum. Bulunduğumuz salonda yaklaşık 300 sporcu var ve bunun 200’ü kız çocuklarından oluşuyor. Bu coğrafyada kadın ve kız çocuğu olmak zor. Ben de bu zorlukları yaşadım. Kız çocuklarına öncülük etmek, onlara sosyal alanlar oluşturmak istiyorum."
HEDEF ANTALYA VE LOS ANGELES
Dünya sıralamasında elde ettiği yüksek puanlarla konumunu sağlamlaştıran Gül'ün şimdiki durağı ise gelecek hafta Antalya'da düzenlenecek olan Turkish Open turnuvası. Bu turnuvada da başarılı sonuçlar alarak dünya sıralamasındaki yerini korumayı hedefleyen milli tekvandocu, asıl büyük hayalinin 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları'na katılıp olimpiyat madalyası alarak kariyerini zirvede bırakmak olduğunu vurguluyor.
BİTLİS'TE OLİMPİYAT FABRİKASI GİBİ SALON
Sürecin gizli kahramanlarından olan Milli Takım ve Tekvando Antrenörü Sezer Köksal ise Bitlis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde 12 yılda muazzam bir altyapı oluşturduklarını belirtiyor. Salonda eğitim gören 300 sporcunun 200'ünün kızlardan oluştuğunun altını çizen Köksal, ABD'deki şampiyonada elde ettikleri başarının yanı sıra kendisinin de "Erkeklerde En İyi Antrenör" ödülüne layık görüldüğünü ifade etti.
Şu an bünyelerinde Nurcihan Ekinci Gül, Hamza Tarhan ve Salih Akın olmak üzere üç paralimpik sporcu bulunduğunu aktaran Köksal, vizyonlarını şu sözlerle özetliyor: "En büyük hedefimiz Nurcihan'ı 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları'na, çok genç ve gelecek vadeden sporcumuz Hamza'yı ise 2032 Olimpiyatları'na hazırlayarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmelerini sağlamak."